2021 Yılı Şubat Ayı Cari İşlemler Dengesi: "Turizm Sezonu Beklenirken, Kümülatif Cari Açık Yüksek Seviyelerini Koruyor"


Türkiye Ekonomisi: Şubat Ayı Cari İşlemler Dengesi 

Turizm sezonu beklenirken, kümülatif cari açık yüksek seviyelerini koruyor.

Cari işlemler açığı, şubat ayında 2,6 milyar USD ile piyasa beklentisine yakın gerçekleşti. Finansmanına, portföy yatırımlarının katkısı önceki ayla kıyaslandığında azalırken, doğrudan, portföy ve diğer yatırım kaynaklı 1,6 milyar USD sermaye girişi oldu ve net hata noksan da 1,9 milyar USD giriş yönünde gerçekleşti. Bunların sonucunda rezervlerde 0,9 milyar USD artış gözlendi.

Geçen sene şubatta 2,4 milyar USD fazla veren altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi bu sene aynı ayda 0,5 milyar USD fazla verdi. Şubat ayında cari açık kümülatif olarak 37,8 milyar USD'ye çıktı ve cari açık/GSYH oranı %5,3 seviyesine yükseldi.

Geçen seneye göre ihracatın daha iyi performans sergilemesine karşılık ithalat, birincil gelir dengesi ve hizmetler dengesinin etkisiyle Şubat 2020'nin üzerinde bir cari açık görüldü. Aralık ayından bu yana altın ithalatının azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz, ancak iç talepteki güçlü seyir toplam ithalattaki azalış beklentisini ötelemekte.

Hizmetler dengesi başta turizm ve taşımacılık kaynaklı olarak zayıf görünümünü sürdürdü, ancak salgının derin yansıdığı nisan-haziran dönemindeki gibi bir açık vermiyor ve ardı ardına 8 aydır sınırlı da olsa fazla veriyor. 

13.png  Birincil gelir dengesi: Çalışan ücretleri, faiz ve kar payları ile temettü transferleri, yatırım geliri.

  İkincil gelir dengesi: Karşılıksız olarak yapılan transferler (hibe, yardımlar vb.) ve işçi gelirleri.​​

Hatırda Kalması Gerekenler:

  • Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre dış ticaret açığının mart ayında 4,7 milyar USD gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da mart ayında yaklaşık 4 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor, bununla birlikte salgının başlangıcı Mart 2020'de 5,4 milyar USD ile yüksek bir cari açık görmüştük. Bundan dolayı mart ayında gerçekleşebilecek 4 milyar USD civarındaki cari açık, 12 aylık kümülatif cari açıktaki artışın sınırlı hız kesebileceğini gösteriyor.
  • Güçlü küresel imalat sektörü ilk çeyrekte rekor bir ihracatı beraberinde getirirken, ithalat, iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olmadığını gösterdi. Neticede henüz keskin bir yavaşlama görmesek de bu sene sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle ithalatın hız keseceği düşünülmekte, aşılama süreciyle turizm gelirlerinin güçlü bir toparlanma sergileyeceği öngörülmekte. Tedarik zincirine dair haber akışları bir yandan izlenirken, ihracatın güçlü bir görünüm sergileyerek yıl geneli için umut vermeyi sürdürmesiyle cari açığın geçen seneye göre daralacağı tahmin edilmekte. Emtia fiyatlarının seyri ise önemli bir faktör olmaya devam etmekte. Piyasa beklentisi, 2020'de 36,8 milyar USD gerçekleşen cari açığın, bu sene 25,8 milyar USD civarında (GSYH oranı ~%3,5) gerçekleşebileceği yönünde.

17.png18.png