2021 Yılı Temmuz Ayı Enflasyon Verisi: "Yıllık Manşet Enflasyonda Yükseliş, Çekirdek Enflasyonda ise Düşüş Gözlenmekte"


Türkiye Ekonomisi: Temmuz Enflasyonu

Yıllık Manşet Enflasyonda Yükseliş, Çekirdek Enflasyonda ise Düşüş Gözlenmekte. 

Temmuz ayında TÜFE, beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,80 arttı. Bu ayda açılmanın etkisinin devam ettiğini görmekteyiz. Yıllık TÜFE, %18,95'e yükselerek Nisan 2019'dan bu yana en yüksek seviyede. Gıda ve enerji grubundaki fiyat artışları belirginleşirken, mallar grubunda gıda ve enerji grubu hariç tutulduğunda enflasyon aylık bazda düştü. Hizmet grubunda ise aylık artış %1,32 oldu. Yayılım endeksinin düşmesine rağmen tarihsel ortalamaların üzerinde seyrettiği görülmekte.

ÜFE'de aylık artış hız kesse de yıllık bazda %44,92'ye yükseldi. Aylık bazda %2,46 artış görsek de ile mart ayından bu yana güçlü artışını sürdürmekte. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor ve ardı ardına ÜFE, yıllık bazda 11 aydır TÜFE'nin üzerinde seyretmeyi sürdürüyor.

Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi aylık %0,62 artarken, yıllık %17,47'den %17,22'ye geriledi. 

5.png 

Hatırda kalması gerekenler:

ÜFE ve TÜFE arasındaki fark artmaya devam etmekte ve aradaki fark tarihi rekor seviyesini yeniledi. ÜFE enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam etmekte.

•Açılmayla birlikte fiyat ayarlamalarının etkisi azalarak devam etmekte.

•Çekirdek C enflasyonunda yıllık bazda düşüş görülmekte. Yayılım endeksi aylık bazda düşmesine rağmen tarihi ortalamasının üzerinde.

•Döviz kuru gelişmelerinin etkilerinin hafiflemesiyle temel mallarda aylık bazda düşüş görmekteyiz. Geçen aylarda temel mallar enflasyonunda döviz kuru gelişmeleri ile yüksek artışlar görmüştük.

•Enerji grubunda temmuz ayında yapılan elektrik ve doğal gaz zamları enflasyondaki artışa neden olan faktörlerden biri oldu.

•Neticede küresel enflasyonist riskler ve ÜFE'deki yüksek seviyeleri de göz önüne alarak enflasyonun yaz aylarında %19 civarında seyretmesini, belirgin düşüşün ise dördüncü çeyrekte gerçekleşmesini beklemeyi sürdürüyoruz. 

7.png8.png 

​​