2022 Yılı Haziran Ayı İş Gücü Piyasası: "İşsizlik Oranında Düşüş Sürüyor"

Türkiye Ekonomisi: Haziran Ayı İstihdamı

İşsizlik oranında düşüş sürüyor


Arındırılmış verilere göre haziran ayında işsizlik oranı %10,6'dan %10,3'e, arındırılmamış işsizlik oranı ise %10,1'den %9,7'ye geriledi. İşsizlik oranında bu seviyeler 2018 yılından bu yana en düşük seviyelere işaret ediyor. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı haziran ayında 136 bin kişi azalırken, iş gücüne katılım oranı %53,6'dan %53,2'ye geriledi, istihdam oranı da %47,9'dan %47,8'e hafif geriledi. Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 43,9'dan 44,5 saate yükseldi. Kadın işsizlik oranı %13,8'de yatay seyrederken, erkek işsizlik oranı ise %9,1'den %8,5'e geriledi.

İlk yarıda arındırılmış verilere göre istihdam, geçen yıl sonuna göre 862 bin kişi artış kaydetti. Geçen seneyi %11,2 seviyesinden sonlandıran işsizlik oranı, artan iş gücüne katılım oranına rağmen istihdamın gücünü korumasıyla %10,3'e gerilemiş durumda.

Tamamlayıcı göstergelerde de iyileşmeler gözleniyor. Haziran ayında atıl iş gücü oranı %22,1'den %20,4'e, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,7'den %13,9'a ve işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise %17,4'ten %17,1'e geriledi (Şekil 1). 

OVP'de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde bulunmakta, işsizlik oranı ilk yarıda ortalama %10,8 seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayına ilişkin anket göstergeleri genel olarak istihdamdaki olumlu görünümünün hız keserek sürdüğünü gösteriyor ki İSO imalat sanayi raporunda da istihdam artışının sürdüğü ancak 26 ayın en düşüğünde olduğu vurgusu dikkat çekmişti. Nihayetinde küresel talep görünümü yılın ikinci yarısında özellikle ihracat kanalıyla sanayi istihdamı üzerinde belirleyici olacak. Sektörel güven endekslerinde gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürmekte. Temmuz ayında İŞKUR'un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işlerde tüm sektörlerde düşüşler (sanayi ve hizmetler sektörlerinde belirgin düşüşler görülürken, inşaat ve tarım sektörlerinde ise sınırlı düşüşler) görüldü. İşe yerleştirme verilerinde de benzer görünüm var.

Bununla birlikte küresel çapta salgın sonrası normalleşme ile güçlü turizm gelirleri beklentileri sürmekte. Özellikle bu yıl turizm gelirlerinin, turizmde altın yıl olarak nitelendirilen 2019 yılının üzerine çıkabileceği değerlendirilmekte (47 milyon turist ve 37 milyar USD gelir beklentisi). Dolayısıyla bu yıl turizm sezonunun canlı geçmesi ve sezonun uzama olasılığının turizm sektörü ve hizmet sektörü öncülüğünde turizm bağlantılı sektörlerdeki istihdam görünümünü olumlu etkilemeyi sürdürmesi beklenebilir.

990.png992.png994.png