2022 Yılı Ocak Ayı İş Gücü Piyasası: "İstihdam Piyasasında Sınırlı İvme Kaybı"

​​


Türkiye Ekonomisi: Ocak Ayı İstihdamı

İstihdam Piyasasında Sınırlı İvme Kaybı.


TÜİK 15 Şubat tarihindeki duyurusu ile aylık bazda sektörel istihdama ilişkin verilerin bundan böyle 3 aylık ve yıllık periyotlarda yayınlanacağını belirtmişti. Ocak ayı iş gücü istatistiklerinde bu sebeple sektörel istihdama ilişkin bilgiler yer almazken, bültene haftalık fiili çalışma sürelerine dair veriler eklendi.
İş gücüne katılım oranındaki düşüş işsizlik oranına aşağı yönlü etki ederken, istihdam oranındaki azalış ise buradaki etkiyi dengeledi. Arındırılmış verilere göre ocak ayında işsizlik oranı %11,4'te yatay seyretti, arındırılmamış işsizlik oranı ise %11,3'ten %12,1'e yükseldi. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 21 bin kişi artarken, istihdam ve iş gücüne katılım oranları kısmi geriledi. İş gücüne katılım oranı %52,7'den %52,6'ya, istihdam oranı da %46,7'den %46,5'e geriledi (Şekil 1). Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 45,1'den 45,3 saate yükseldi.

Arındırılmış verilere göre istihdam ocakta 43 bin kişi azaldı. İşsiz sayısı bir önceki ayda 48 bin kişilik sınırlı artış sonrası ocakta aylık 21 bin kişi ile daha sınırlı arttı. Genç nüfus işsizliği ise %21,6'da yatay seyretti.

Erkek istihdam göstergeleri ile kadın istihdam göstergeleri arasında kısmi farklılaşma görülmekte. Ocak ayında kadın işsizlik oranı %13,9'dan %13,6'ya gerilerken, erkek işsizlik oranı ise %10,1'den %10,3'e yükseldi. İş gücüne katılım ve istihdam oranı da erkeklerde gerilerken, kadınlarda ise arttı.
Tamamlayıcı göstergelerde görece yatay seyir gözlenmekte. Kadınlara ilişkin tamamlayıcı istihdam göstergelerinde erkeklere göre pozitif seyir dikkat çekmekte.  

Tamamlayıcı göstergelere baktığımızda ocak ayında atıl iş gücü oranı %22,8'den %22,9'a, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,6'dan %15,7'ye, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,9'dan %19'a kısmi yükseldi. 

OVP'de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde. Bu dönemde özellikle ihracatın desteklediği sanayi istihdamı ve ertelenen turizm seyahatlerinin devreye girmesiyle hizmet sektöründe istihdam artışı beklenmekte. Fakat özellikle jeopolitik risklerin artışı kısa ve orta vadede özellikle hizmet istihdamı üzerinde aşağı yönlü risk unsuru olabilecektir. Ayrıca mart ayı sektörel güven endeksleri ve reel kesim güven endeksinde çalışan sayısı beklentisi alt endeksleri jeopolitik risklerin istihdam üzerinde hangi ölçekte etki edeceğine dair bilgi vermesi açısından yakından izlenecektir.

605.png606.png