Ağustos Ayı Enflasyon Verisi: ''Sadece Baz Etkisi Değil, Genele Yayılan Kısmi Bir İyileşme de Mevcut''


Ağustos ayında doğalgaz ve tütünde gerçekleştirilen zamlara karşılık, enflasyon gıda ve ulaştırma kaleminin desteğiyle aylık %1,34 artış beklentisinin altında %0,86 arttı. Baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyon da düşüşünü beklentilerden daha çok hızlandırdı ve %16,65 seviyesinden %15,01 seviyesine iyileşti. ​

Neticede beklentilerden iyi gelen enflasyon verisi, gelecek haftaki PPK toplantısında faiz indirim beklentilerini desteklemekte.

       Şekil 1. Kurdaki stabil seyirle birlikte enflasyonun genelinde bir iyileşme dikkat çekiyor.

1.pngKasım 2016'dan bu yana ilk kez yıllık ÜFE, yıllık TÜFE'nin altına geriledi ve maliyet baskılarının talep enflasyonundan daha hafif olduğuna işaret etti. Eylül 2018'de ÜFE ile TÜFE arasındaki makas 20 puanı aşmıştı, ağustos ayı verisiyle ise -1,6 puan fark oluştu. Geçtiğimiz sene eylül ayında ÜFE aylık %10,9 artmıştı, bu durum bize ÜFE'deki yıllık düşüşün eylülde devam edeceğini gösteriyor.

      Şekil 2. ÜFE ile TÜFE arasındaki makas kapandı.

2.png 

Çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 260 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %13,6 ile Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

  • Yurt-içi ÜFE, ağustos ayında aylık bazda -%0,59 düşüş gösterdi.  Yıllık ÜFE de %13,45 ile Ocak 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. ÜFE'deki düşüş de TL'deki stabil seviyelerle, imalat ve petrol fiyatlarındaki gerileme etkili oldu.
  • Elektrik, doğalgaz ve tütün ürünlerine yapılan zamlara karşın, eylül-ekim aylarında enflasyonda tek hane beklentimizi sürdürüyoruz. Yılın sonunda baz etkisinin tersine dönmesiyle yıl sonu tahminimiz olan %13,5-14 aralığındaki enflasyon tahminimizi de korumaktayız. Ek olarak mevcut koşullar Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan %13,9 seviyesini makul kılmaya devam ediyor.
  • Hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarındaki ılımlı seyirle gıda enflasyonun aylık bazda -%0,77 düştüğünü görüyoruz. Ardı ardına 4 aydır mevsim koşullarının da desteğiyle gıda fiyatlarında aylık bazda düşüş görüyoruz. Mevsimselliğin etkisiyle giyim ve ayakkabı kalemi enflasyona aşağı yönlü katkı sağlamaya sürdürüyor ve aylık bazda %1,2 düşüş görüyoruz, ancak tarihsel olarak incelediğimiz eylül ayında giyim ve ayakkabı kaleminde enflasyona pozitif katkı beklemekteyiz. Yaz mevsiminin de etkisiyle hizmet kaleminde ise (lokanta ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler) ılımlı bir artış sürüyor. KDV ve ÖTV indirimlerinin geri alınmasıyla motorlu araçlarda temmuz ayında gördüğümüz %10,3'lük aylık artış sonrası ağustos ayında -%2,8 düşüşün ulaştırma kalemine destek olduğunu görüyoruz.​

      Tablo 1. Enflasyondaki Ana Kalemlerin Yıllık Değişimlerinin Gelişimi 

3.pngDolguların boyutundaki artış/azalış, yıllık değişimdeki artışa/azalışa işaret ediyor.​

4.png