Ağustos Ayı Sanayi Üretim Verisi: '' Bayram Tatilleri, Üretimde Dalgalanmalara Sebep Oluyor ''


Ağustos ayında Kurban Bayramı tatilinin etkisiyle kısmı bir üretim kaybının gerçekleştiği gözlenmekte. Öncü göstergeler, köprü günü* etkisiyle ağustos ayında zayıf bir görünüm sergileyen sanayi üretiminin, eylül ayında pozitif anlamda bir düzeltme gerçekleştirebileceğini ve yıllık bazda artışa geçeceğini gösteriyor. Dördüncü çeyrekte ise geçtiğimiz seneki düşük bazın etkisiyle (2018'de 4. çeyrekte sanayi üretimi ortalama yıllık %7,7 düşüş göstermişti) sanayi üretiminde güçlü bir artışın yaşandığını gözlemleyebiliriz.

  • Ağustos ayında yıllık bazda sanayi üretimi %0,7 düşüş beklentisine karşılık %3,6 düştü. Temmuz ayında %1,1 düşmüştü.
  • Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir ay aradan sonra tekrar düştü ve aylık bazda %2,8 geriledi.  Temmuzda %4,3 artmıştı. 

*Fiili olarak tatile dönüşen ve çalışılamayan iş günleri köprü günü olarak adlandırılır. Hafta içine denk gelen milli günler veya dini bayram tatillerini hafta sonuyla birleştirip tatil süresini uzatmak bunun bir örneği. İş günü düzeltmesine karşın, köprü günleri oynaklığı artırmakta ve veriler ana eğilimini tam olarak yansıtamamakta. Ayrıca yaz ayları geleneksel olarak tatil mevsimi olduğundan bazı firmaların da talep düzeyinin düşük olduğu bu aylarda çalışanlarına izin kullandırması gibi faktörlerde verilerdeki oynaklığın daha da artmasına neden olmakta.

      Şekil 1. İmalat PMI verisi, eylül ayında 17 aydan bu yana ilk kez büyüme eşik değeri olan 50'ye çıkarken, sanayi üretiminin eylül ayında toparlanacağını gösteriyor.​

1.png2.png 

Genel olarak ağustos ayına ilişkin sanayi üretim verisini incelediğimizde sektörlerin genelinde aylık bazda sınırlı da olsa bir düşüş gözlüyoruz. Ancak özellikle bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatının iki aydır ardı ardına %15'in üzerinde artış göstermesi ise kayda değer.

 Aşağıdaki tabloda sektörel görünümü detaylıca inceledik. ​

3.png