Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,07 azalırken akım değişken ivmesi de %13,1 seviyesine geriledi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,07 oranı ile son üç haftanın en yüksek azalışını gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana karışık bir seyir izleyen Akım değişken göstergesi  %14,6 seviyesinden %13,1 seviyesine geriledi.

Bankacılık sektörü kredileri 23 Şubat itibarıyla  2.169 milyar TL oldu. Krediler, haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,07 azalış kaydederken yıllık bazda kur etkisi hariç %18,2 arttı. %18,2 lik artış ile yılbaşından bu yana en yüksek seviyede.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde  %0,3 artış olurken  ticari krediler ise önceki haftaya oranla sınırlı arttı ve %0,2 artış kaydetti.. Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %13,1 seviyesinde bulunmakta. (Şekil 1).

   Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png         Kaynak: BDDK, Ziraat

 Resim2.png               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

Resim3.png             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                            Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD Ziraat

Resim4.png​             Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat​