Temmuz Ayı Sanayi Üretim Verisi: ''Üçüncü Çeyreğe Beklentilerden Daha Güçlü Bir Başlangıç''


Sanayi üretimi üçüncü çeyreğe beklentilerden daha olumlu bir başlangıç yaptı.

  • Yıllık bazda sanayi üretimi %2,6 düşüş beklentisine karşılık %1,2 düştü.
  • Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi %1,4 artış beklentisine karşın, %4,3 arttı.

Genel olarak temmuz ayına ilişkin sanayi üretim verisini incelediğimizde sadece turizmle bağlantılı sektörlerin değil; sektörlerin genelinde aylık bazda sınırlı da olsa bir toparlanmaya şahit oluyoruz. Ekteki PDF ve aşağıdaki tablolarda sektörel görünümü detaylıca inceledik.

Ağustos ayına ilişkin öncü göstergelerin ise temmuz ayına göre toparlanmaya işaret ettiğini görüyoruz.

İmalat PMI verisi, ağustos ayında yeni siparişler ve talepteki toparlanmayla 46,7'den 48'e yükseldi. Daha profesyonel piyasa katılımcılarının güvenini gösteren Reel kesim güven endeksi de eşik değer olan 100 seviyesinin üzerine çıktı ve tüketici güven endeksi de dip noktalarından iyileşmeyi sürdürdü.

 Krediler kanalını incelediğimizde; ağustos ayında ihtiyaç ve konut kredileri kaynaklı tüketici kredilerinde sınırlı bir iyileşme gözlemlesek de ticari kredilerde belirgin bir iyileşmeden söz etmek için erken olduğunu görüyoruz. Temmuz ayı sonunda Merkez Bankası 425 baz puanlık faiz indirimine gitmiş ve likidite koşullarını rahatlatmıştı. Dün de Merkez Bankası dezenflasyon sürecinden faydalanarak 325 baz puanlık bir faiz indirimine daha gitti ve finansal koşullardaki sıkılığı hafifletmeyi sürdürdü.

Dolayısıyla sanayi üretiminin detaylarında yatırım mallarının öncü göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatındaki toparlanma işaretlerini olumlu buluyoruz ve özellikle Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin katkısıyla dördüncü çeyrek itibarıyla ticari kredi kanalının büyümeye katkısının daha belirginleşmesini bekliyoruz.

Özetle ağustos ayı sanayi üretim verisinde yıllık bazda sınırlı bir artış görebileceğimizi ve yıllık bazda artı büyümeye doğru yol alabileceğimizi değerlendiriyoruz. Ancak bayram tatili nedeniyle haziran ayında gördüğümüz köprü günü etkisinin ağustos ayı sanayi üretiminde de dalgalanmaya neden olabileceğini göz ardı etmiyoruz.

Adsız.png1.png