Aralık ayında sanayi üretimi, %6,7 olan beklentilerden güçlü gelerek yıllık bazda %8,6 artış gerçekleştirdi. Bu durum büyümenin dördüncü çeyrekte yıllık bazda %5 civarında gerçekleşebileceğini teyit ediyor. Bir önceki çeyreğe ilişkin fikir vermesi açısından takip ettiğimiz mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise çeyreksel %1,5 artarak dördüncü çeyrekte ekonominin çeyreklik bazda pozitif büyümesini sürdüreceğini teyit ediyor. (Çeyreklik bazda sanayi üretimi, üçüncü çeyrekte %1,8, ikinci çeyrekte %0,8, birinci çeyrekte %1,5 artmıştı.) Sanayi üretimi, 2019 yılı genelinde ise %0,55 azaldı. 2018 yılında sanayi üretimi %1,26 büyümüştü. ​

Şekil 1. 2019 yılının dördüncü çeyreğinde büyüme yıllık bazda %5'e doğru hızlanabilir

1.pngDördüncü çeyreğe ve dolayısıyla yıl geneline ilişkin büyüme verisi 28 Şubat'ta açıklanacak. Geçen yıl ekonominin %0,6 civarında büyüdüğünü öngörmekteyiz, bu sene ise %4,5-5 aralığındaki bir büyümenin makul olduğunu düşünmekteyiz. 2020 yılının ilk yarısında sanayi üretimindeki düşük baz etkisi sürecek, bundan dolayı özellikle ilk çeyrekte güçlü artışların sürmesini bekleriz. İmalat PMI verisinin, 51,3 ile 22 aydan bu yana ilk kez büyümeye işaret etmesi, güven endekslerinde ve kredilerdeki artışın sürmesi ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini teyit ediyor.​

Adsız2.png

Özetle,

  • Aralık ayında yıllık bazda sanayi üretimi %6,7 artış beklentisine karşılık %8,6 oranında artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kasım ayında sanayi üretimi %4,9 artmıştı.
  • Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda %1,9 arttı. Enerji kalemi hariç bütün ana kalemlerin aylık bazda artış sergilediğini görmekteyiz. Özellikle dayanıklı tüketim malındaki ve sermaye malı imalatındaki aylık güçlü artışlar dikkatimizi çekmekte. Detaylarda tütün, motorlu kara taşıt, mobilya, makine imalatı, gıda ve deri kalemlerindeki aylık bazda güçlü artışların sanayi üretimini desteklediği görülüyor. İnşaat sektörüne öncü olması açısından takip ettiğimiz diğer metalik olmayan mineral imalatında 3 ay aradan sonra aylık bazda düşüş görüyoruz. Ana metal sanayi, bilgisayar ve eczacılık sektörlerinde ise aylık bazda düşüş görmekteyiz.

3.png4.pngBugün ayrıca aralık ayına ait perakende satış hacminin aylık %1,1 artarak kredilerdeki artışla uyumlu bir görünüm sergilediği görülüyor. Aralık ayına ait ciro endekslerine bakıldığında sanayi, inşaat, hizmet ve ticaret kalemlerinin hepsinde sanayi üretim datasıyla uyumlu olarak artış görmekteyiz ki imalat PMI endeksinin ocak ayında genişleme bölgesine geçmesiyle ciro endekslerinin de artmasını beklemekteyiz. 

5.png