22 Şubat haftasında bireyler ağırlıklı olmak üzere, yurtiçi yerleşikler döviz mevduatına yönelmeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta gerçek kişiler/bireyler, yaklaşık USD 417 milyon; tüzel kişiler/kurumlar ise yaklaşık USD 143 milyon döviz alımı gerçekleştirdi. ​

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 15-22 Şubat tarihleri arasında, USD 560 milyon artarak USD 169,9 milyar seviyesine yükseldi. DTH da maksimum seviyeyi USD 170,4 milyar ile Şubat 2018'te görmüştük. Eğer yurtiçi yerleşikler, bu haftaki gibi benzer miktarda (yaklaşık USD 500 milyon) alım yönlü hareketini sürdürürse şubat ayının son haftasında DTH da maksimum seviyeye ulaşmış olacağız. 

USD/TL kurundaki oynaklığın Mayıs 2018'ten bu yana en düşük seviyelere yaklaşmasına rağmen gerçek kişiler dövizde alım yönlü hareketlerini sürdürmekte ısrarlı. Son 20 haftadır gerçek kişiler ardı ardına döviz mevduatını artırma eğiliminde. 

     Şekil 1. Gerçek Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar) 

Resim1.png 

17 Ağustos haftasında gerçek kişiler USD 5,5 milyar  döviz satmıştı. Aslında 20 haftadır alım yönlü hareketin nedenlerinden biri de gerçek kişilerin sattıkları dövizi kısmen yerine koymaya çalışmaları.

Tüzel kişilerde ise gerçek kişilere göre daha ılımlı bir döviz mevduatı artışı görüyoruz. Kurumlar, yıl başından bu yana sadece 2,6 milyar dolar döviz mevduatını artırmış durumda. Gerçek kişiler/bireyler ise yıl başından bu yana tüzel kişilerin yaklaşık 2,5 katı civarında 6,3 milyar dolar döviz mevduatını artırmış görünüyor.

Altın tarafında ise son iki haftadır sınırlı çözülme görüyoruz. 20 Şubat'ta altın da 10 ayın zirvelerini görmüştük. Bu görüntü ışığında sınırlı çözülmeleri kar satışları olarak yorumlayabiliriz. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 13 milyonluk bir altın satışı görüyoruz.

     Şekil 2. Toplam mevduat içerisinde DTH'ın payı %50'nin üzerinde     

Resim2.png     Şekil 3: Tüzel Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar) 

Resim3.png     Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları

Resim4.png 

     Kaynak: TCMB, Ziraat

     Şekil 4: Toplam YP Mevduat/Toplam Mevduat                                                            Şekil 5:Toplam DTH'ın Dağılımı

Resim5.png 

          Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                         Kaynak: TCMB, Ziraat

Toplam DTH içerisinde gerçek kişilerin payı ise, yılın başından bu yana %60 seviyesinin üzerindeki seyrini devam ettiriyor. Söz konusu payın geçen yılın sonundaki %59,9 seviyesinden, 22 Şubat haftasında %60,5 seviyesine ulaştığı gözlenmekte. Tüzel kişilerin, toplam DTH içerisindeki payı ise aynı dönemde %40 seviyesinden %39,5 seviyesine kadar gerilediği gözlenmekte.

     Şekil 6: Gerçek Kişiler ve Tüzel Kişilerin, Toplam Döviz Tevdiat Hesaplarındaki Paylarının Gelişimi (%)

Resim6.png 

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri de, 22 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık USD 1,1 milyar artışla USD 98,5 milyardan USD 99,6 milyar seviyesine yükseldi.

Brüt döviz rezervleri, ilgili haftada bir önceki haftaya göre yaklaşık USD 997 milyonluk artışla USD 78,1 milyar seviyesinden USD 79,1 milyar seviyesine yükselirken, altın rezervleri ise ilgili haftada yaklaşık USD 121 milyonluk artışla USD 20,4 milyar seviyesinden USD 20,5 milyar seviyesine yükseldi.​