​​23 Kasım'la biten haftada, toplam döviz tevdiat hesaplarında USD 334  milyon artış oldu.
Gerçek kişiler, son 7 haftadır devam eden döviz alımını sürdürürken; tüzel kişiler döviz satışına yöneldi.

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 16-23 Kasım tarihleri arasında, USD 334 milyon artarak USD 159,7 milyar seviyesine yükseldi.

Hane halkı DTH ları USD 642 milyon arttı ve USD 94,5 milyar seviyesine yükseldi. Kurun 5,40 seviyesinin altındaki ılımlı seyrine rağmen gerçek kişiler, dövizde alım yönlü tercihlerini sürdürüyorlar.

Hanehalkının döviz alımından vazgeçmediğini görüyoruz. En son 5 Ekim'le biten haftada USD 0,3 milyar azalan hanehalkı DTH'ları, o tarihten bu yana  haftalık ortalama  USD 0,7 milyar artış kaydediyor ve 23 Kasım haftasında da  USD 642 milyonluk artışla ortalamaya yakın yükseliş kaydetmiş durumda.

Reel Sektör DTH ları ise USD 308 milyon azaldı ve USD 65,2  milyara geriledi. Haftalık bazda incelediğimizde tüzellerde döviz alış/satışı karışık bir seyir izliyor.

Ekim ayında sepet bazında TL (0,5 dolar+0,5 euro), dolar karşısında %7 değer kazanırken; kasım ayında ise şu ana kadar ki süreçte sepetin TL karşısındaki kazancı %5,7'yi buldu.

Neticede bugünlerde TL varlıklar lehine birçok faktörün devrede olduğunu sıkça dile getiriyoruz.

•Nitekim Fed Başkanı Powell'ın güvercin konuşması da bu faktörlere eklendi. Fed'in 2019 yılında daha az sıkılaştırıcı bir politika güdeceği görülüyor. Dolar endeksi aleyhine bir haber, GOÜ para birimleri için ise pozitif bir haber.

•Yerel tarafta ise son iki aydır cari fazla veriyor olmamız hatta ekim ayı cari dengesinde de fazla veriyor olacak olmamız ve enflasyonda en kötünün geride kaldığı beklentisi TL varlıklara dayanak oluyor.

Bu görüntü altında kurdaki düşüşün devam etmesini ve gerçek kişilerin bir noktadan sonra satış eğilimine geçmesini beklemeyi sürdürüyoruz.

Altın tarafında; USD 151 milyonu gerçek ve USD 8 milyonu tüzellerde olmak üzere toplamda USD 159 milyonluk artış kaydedildi.

   Şekil 1: Gerçek Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri          Şekil 2: Tüzel Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri 

   (USD Milyar)                                                                                               (USD Milyar)                                                                    

Resim1.png      Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                              Kaynak: TCMB, Ziraat 

Yılbaşına göre değişimlerini incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı USD 5,7 milyar azalmış durumda.

•Yılbaşından bu yana hanehalkı DTH ı USD 2,7 milyar azalmış durumda. Özellikle, hanehalkı son 7 haftada dövizde alım yönlü hareket ediyor. Son 7 haftada hanehalkı DTH ının toplam USD 4,7 milyar arttığı gözlenmekte.

•Yılbaşından bu yana tüzel kişiler DTH ını USD 3 milyar azaltmış görünüyor. Tüzel kişilerin ise, iki hafta boyunca süregelen  alım yönlü işlem sonrası, 23 Kasım ile biten haftada DTH ını USD 307 milyon azalttığı görülmekte.

Gerçek kişilerin toplam DTH içindeki payı %59,2 iken, tüzel kişilerin toplam DTH içindeki payı ise %40,8 seviyesinde.

Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %54,5 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %33,5'lerde.

  Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları

Resim2.png Kaynak: TCMB, Ziraat

     Şekil 3:Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatının Haftalık                     

​     Değişimleri (USD Milyar)                                                                                 Şekil 4:Toplam DTH'ın Dağılımı

Resim3.png      Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                          Kaynak: TCMB, Ziraat