Haziran Ayı TCMB Beklenti Anketi:''Cari Denge Haricinde Diğer Ekonomik Göstergelerin Beklentilerinde Belirgin Bir Değişim Gözlenmiyor. ''


Haziran ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının, cari denge hariç diğer önemli beklenti kalemlerinde önemli bir değişikliğe gitmediği görülmekte.

  • Anket katılımcıları salgının etkilerini nisan ve mayıs ayındaki anketlere yansıtmıştı fakat bu ay cari denge hariç beklentiler stabilize olmuş gözükmekte.

  • Büyüme kaleminde nisan ayı sanayi üretimindeki düşüşe rağmen ekonominin toparlanacağı varsayımı ile daralma beklentisi kısıtlı revize edilmekte. Petrol fiyatlarındaki hafif yukarı yönlü seyir, iç talepteki kıpırdanma ve son ay beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun dikkate alınması ile yıl sonu enflasyon beklentisi yukarı yönlü revize edilmekte. Nisan ayında beklentilerden kötü gelen cari açık rakamları sonrası yıl sonu cari açık beklentisi önemli derecede yukarı çekilmiş. Son zamanlarda stabil seyreden kur ve olası swap anlaşmaları haberleri nedeniyle anket katılımcılarının kur beklentilerini sınırlı da olsa aşağı çektiğini görmekteyiz.
     
  • Anket katılımcılarının, TL'deki son günlerde USD karşısındaki oynaklığın azalması ve Ticaret Bakanı Pekcan'ın ve Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın da swap anlaşmalarına dair bir kaç ülke ile görüştüklerini belirten haber akışının da etkisiyle yıl sonu USD/TL kurundaki beklentilerini   7,02'den 6,99 seviyesine çektiğini görmekteyiz.
     
  • Merkez Bankası enflasyon tahminini nisan ayında yayınladığı enflasyon raporunda aşağı yönlü risklere vurgu yaparak %7,4 seviyesine çekmişti. Bu dönemde anket katılımcılarının ise yıl sonu enflasyon beklentisi, 16 baz puan yükselerek %9,38 seviyesinden %9,54'e çıkmış bulunuyor. Bunda mayıs ayı enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesi, TCMB'nin de belirttiği üzere çekirdek enflasyon eğilimindeki hafif yukarı yönlü eğilim, uygun faiz oranlarının da desteklediği iç talepte gördüğümüz artış ve hafif yukarı yönlü enerji fiyatları sebebiyle  enflasyon beklentileri yükseltilmiş. Anket katılımcılarınca haziran ayında TÜFE'nin aylık olarak %0,50 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Enflasyon bu seviyede gerçekleşir ise yıllık enflasyon haziran ayında %11,39'dan %11,91'e yükselecek. Biz yıl sonu tahmini olarak %7,5 seviyesinde bir gerçekleşme paylaşırken, temmuz ayıyla birlikte enflasyondaki düşüşün daha hız kazanacağını öngörmekteyiz.
  • Nisan ayında cari işlemler dengesi, genişleyen dış ticaret dengesi ve zayıflayan hizmet gelirleri ile  beklentilerin üzerinde 5,1 milyar USD açık vermişti ve Beklentilerden kötü gelen cari denge rakamları sonrası anket katılımcıları da yıl sonu cari denge beklentilerini 7,2 milyar USD açıktan 11,6 milyar USD açığa çektiler. Hizmet tarafına baktığımızda örneğin Mayıs ayı DHMİ dış hat yolcu sayısı da Nisan ayına benzer şekilde sınırlı kaldı. Nisan ayında 63,2 bin olan yolcu sayısı mayısta sadece 33,2 bin kişi oldu. İlerleyen dönemlerde artış beklenebilir fakat geçmiş senelere yakınsaması zaman alacaktır ki bu da turizm gelirlerinin bir müddet daha baskı altında kalacağını işaret etmekte fakat olumlu olarak haziran ayıyla birlikte ihracat tarafında kıpırdanmalar görmekteyiz.  Nisan ve mayıs ayında yıllık %40 düşüş kaydeden ihracatın haziran ayında toparlanmaya başladığını görüyoruz. 1-17 Haziran tarihleri arasında 6,7 milyar USD ihracatın gerçekleştiğini görüyoruz.

  • Anket katılımcıları, 25 Haziran'daki PPK toplantısından ölçülü bir faiz indirimi beklemekte ve beklenti ortalamada 25 baz puan faiz indirimi şeklinde. Foreks anketinde ise beklentiler ortalama olarak 25 baz puan indirim yönünde.
     
  • Bu yıl sonu daralma beklentisi %1,25'ten %1,33'e çekilmiş durumda. (Nisan ayındaki ankette büyüme sert şekilde %3,3 seviyesinden -%0,6'ya çekilmişti.). Bunda temel faktörün sanayi üretimindeki beklentilerin üstünde gelen daralma olduğunu düşünmekteyiz.

4.png5.png

Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?

Haziran ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 64 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.​

6.png