Kasım Ayı TCMB Beklenti Anketi: ''Gelecek Haftaki PPK Toplantısında Politika Faizinin, Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetine Yaklaştırılacağı Düşünülüyor''

​​


Kasım ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi'nde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki artışı ve enflasyonist baskıları dikkate alan anket katılımcılarının, politika faizi beklentilerini yukarı yönlü şekillendirdikleri gözlenmekte. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki beklentiler dikkate alındığında; anket katılımcılarının, sadeleşme döngüsüne uygun olarak fonlama kompozisyonun politika faizi üzerinden şekilleneceğini düşündükleri görülmekte. Öncü göstergelerdeki olumlu seyirle anket katılımcıları yıl sonu GSYH tahminlerini iyileştirmeyi sürdürüyor. Muhtemelen finansal koşulların sıkılaştırıcı etkisi ve turizmdeki toparlanmanın zayıf seyretmesinin dikkate alınmasıyla gelecek sene büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyon sürmüş.

İthalatta belirgin bir yavaşlama görülmemesi ve zayıf turizm gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize sürdürülmekte. Ancak olumlu bir detay olarak önceki aya göre cari açık revize miktarının yarı yarıya indiğini görmekteyiz, bu durumda ihracattaki son dönemdeki olumlu seyir ve sıkılaştırıcı finansal koşulların gecikmeli etkili olabileceği değerlendirilmiş olabilir. Ekonomide yeni döneme vurgu ile birlikte piyasa dostu açıklamalarla son günlerde TL varlıklara güçlü bir yönelimin olduğunu görmekteyiz, bu doğrultuda anket katılımcıları da yıl sonu kur tahminlerini yatay bırakmış görünüyor. 19 Kasım'daki PPK toplantısı sonrası beklentilerin daha net şekillenebileceği söylenebilir. Bununla birlikte kur geçişkenliğinin önümüzdeki 12 ay boyunca etkili olduğunu düşündüğümüzde ve ÜFE kaynaklı maliyet baskılarını değerlendirdiğimizde enflasyon beklentilerinde artışın sürdüğünü görmekteyiz.  

105.png

106.png 

  • TCMB Beklenti Anketi'ne göre anket katılımcıları, 19 Kasım'daki PPK toplantısında politika faizinin %10,25 seviyesinden ortalamada %14,49 seviyesine çıkarılmasını bekliyor. Anketin detaylarında politika faizinin maksimum %18 seviyesine çekilmesini öngören katılımcının da olduğunu görüyoruz. Foreks anketinde ise beklentiler politika faizinin %15 seviyesine çekileceği yönünde. Ağırlık ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %14,46 seviyesinde iken anket katılımcılarının bu ay sonundaki beklentileri %14,74 seviyesinde ve bu da sınırlı bir değişime işaret ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki beklentiler ile politika faizi beklentisi arasındaki farkın geçen aya göre daha sınırlı kalması ise politika faizi ağırlıklı bir fonlama kompozisyonu beklendiğini ve tek faiz üzerinden fonlama sağlanarak sadeleşme döngüsüne uygun bir projeksiyon çizildiğini gösteriyor.
  • Anket katılımcıları döviz kuru geçişkenliğini dikkate almayı sürdürüyor ve enflasyonun yıl sonunda %11,76'dan %12,47 seviyesine hızlanacağını öngörüyor. Hatırlamak gerekirse TCMB, Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahminini %12,1'e çekmişti.                              
  • Yıl sonunda cari dengenin 30,9 milyar USD açık vermesi bekleniyor. Nisan ayındaki beklenti anketinde cari dengenin bu sene 6 milyar USD civarı açık vermesi bekleniyordu, ancak turizm ve ihracat gelirlerindeki düşüş ve toparlanan ithalat yukarı yönlü riskleri gündeme getirdi. Bununla birlikte Türkiye ortalama olarak yıllık 35 milyar USD civarında cari açık veren bir ekonomiye sahip. Dolayısıyla zayıf turizm gelirlerine rağmen ortalamanın altında bir cari açık beklentisi görüyoruz.
  • Ekim ayına ilişkin öncü veriler, sıkılaşan finansal koşullara karşın sanayi üretimindeki olumlu görüntünün sürdüğüne işaret ediyor. Dolayısıyla geçen sene dördüncü çeyrekteki güçlü baz etkisine karşın hem ekim verilerinin iyi gerçekleşmesi hem de bu senenin üçüncü çeyreğindeki güçlü performansın katkısıyla yılı pozitif büyümeyle sonlandırmamız yüksek olasılık ve hatta YEP tahmininden daha iyi bir rakamla karşılaşma şansımız sürmekte. Anket katılımcıları da bu doğrultuda bu yılki daralma tahminlerini 28 baz puan iyileştirerek ortalamada %0,55 oranında daralmaya çekmiş. Anketin detaylarına baktığımızda anket katılımcılarının beklentilerinin en çok sıfır büyümede yoğunlaştığı görülüyor. Bu seneye ilişkin maksimum büyüme beklentisi ise %1,5 gerçekleşmiş. 2021 yılına ilişkin büyüme beklentileri ise ağustos ayından bu yana aşağı yönlü revizeye maruz kalıyor ve kasım ayı beklenti anketinde %4'ün altına gerilemiş durumda.

Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?

Kasım ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 59 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

107.png