​​

Krediler düşüş eğilimine ara verse de hala tarihi ortalamaların altında…

Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4'lük artış kaydetti. Geçtiğimiz hafta kredilerde haftalık olarak -%0,3 ile 10 haftadan bu yana ilk kez düşüş görülmüştü. Krediler yıllık bazda %15,3 seviyesinde, geçtiğimiz sene %18'leri aşmıştı. Merkez Bankası'nın kredileri izlemek için takip ettiği, toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması da %13,7 seviyesinden %15,3 seviyesine yükseldi. Ancak artış hızı hala tarihsel ortalamanın altında kalmış durumda (Şekil1).

     Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim13.png            Kaynak: BDDK, Ziraat

2017 yılında hızlanan krediler bu sene daha ılımlı bir görüntü sergiliyor. 13 haftalık görünümüne baktığımızda 2018 yılının ilk beş ayında genel olarak önceki senelere göre kredilerde daha yatay bir görünüm gözleniyor.

Konut satışlarındaki düşüş sonrası son dönemde konut sektörüne yönelik teşviklerin arttığını gözlemliyoruz. Sabah saatlerinde TÜİK tarafından açıklanan konut satışlarının Nisan ayında da düşüşünü sürdürdüğü görülüyor. Konut kredilerinin yıllık artışı ise Mayıs ayının ilk iki haftasında tek haneye inmiş durumda ve Ekim 2016’dan bu yana en düşük seviyede. İleriki dönemde konut teşviklerinin kredilerdeki etkisini takip edeceğiz.

Bankacılık sektörü kredileri 11 Mayıs itibarıyla 2.328 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %15,3 arttı. Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde %0,2, ticari kredilerde %0,5 ve kurumsal kredilerde %0,5’lik artış kaydedildi.

Resim14.png                 Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim15.png                Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim16.png            Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat    

Resim17.png             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat