​​

Atılan pozitif adımlarla birlikte konut kredileri ılımlı artışını sürdürüyor.

Toplam kredilerde ılımlı bir yavaşlama gözlense de konut kredilerinde artış sürüyor. Konut kredilerinin 13 haftalık hareketli ortalaması, 5 Ocak haftasından bu yana ilk kez çift haneli bir artış sergiledi. Konut kredilerinin 13 haftalık hareketli ortalaması %12 seviyesinde (Şekil 1).

Konut kredilerindeki artışın konut satışlarına da yansıdığını görüyoruz.

  • Yetkililerin konut sektörüne yönelik teşvik ve kampanyaların etkisiyle konut satışları Mayıs ayında, yılın başından bu yana ilk kez artış kaydetti. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 artışla Eylül 2017'den bu yana en güçlü artışı gösterdi.
  • Yetkililer, konut sektörüne destek vermek için tapu harçlarında indirime gitmiş, bazı konutlarda %18 olan KDV oranını da %8'e düşürmüştü. Ayrıca kamu bankaları öncülüğünde bankalar konut kredi faizlerini %1'in altına çekmişti. Ek olarak sektörün önde gelen firmalarından bazıları peşin ve konut kredili satışlarda %20 indirim ve %5 peşinat kampanyası başlatmıştı.

  Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış Hareketli Ortalama)

Resim1.png                  Kaynak: BDDK, Ziraat 

Bankacılık sektörü kredileri 14 Haziran itibarıyla 2.416 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %13,8 arttı.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici ve ticari kredilerde %0,1; kurumsal kredilerde %0,2’lik azalış kaydedildi.

Resim2.png            Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim3.png                 Kaynak: BDDK, Ziraat              

Resim5.png           Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat

Resim6.png           Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat        

Resim7.png               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat