Kredilerin 13 haftalık hareketli ortalaması Ocak 2017'ten bu yana en düşük seviyede…

Toplam krediler ılımlı bir şekilde yavaşlamayı sürdürüyor.

Merkez Bankası’nın kredileri izlemek için takip ettiği göstergelerden biri olan 13 haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama %10,1 artışla Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyede.

2017 yılının sonu itibarıyla tüketici kredileri ile cari açık arasında ilişkinin zayıfladığını görüyoruz (Şekil 1). Tüketici kredileri yavaşlarken; cari açıkta ılımlı bir yükseliş gözlenmekte.

Bu görüntüye karşın Nisan ayıyla birlikte cari açıkta tepe noktasına ulaşmış olabiliriz. Mayıs ayını takiben cari açıkta başlayabilecek aşağı yönlü trend sonucu tüketici kredileri ile cari açık tekrar uyumlu hale gelebilir.

Kredilerin sektörlerini incelediğimizde ticari ve kurumsal krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış biçimde yaklaşık %0,2 düşüş kaydetti. Konut kredileri ise artışını sürdürüyor. Yetkililerin teşvikleri konut sektörünü desteklemeyi sürdürüyor. Ancak konut kredilerindeki artış eğiliminin önceki haftalara göre hafif sınırlandığı görülüyor. Son 1 ayda  haftalık ortalama %0,5 artış sergileyen konut kredileri bu hafta %0,3 yükseldi.

 

Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması ise %11,38 seviyesinden %10,08 seviyesine geriledi.

Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,1 azalış kaydetti. Kredilerin yıllık bazda artışı ise %13,8’den %13,4 seviyesine geriledi.

Bankacılık sektörü kredileri 22 Haziran itibarıyla 2.424 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %13,4 arttı.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak kurumsal ve ticari kredilerde sırasıyla %0,1 ve %0,2 azalış olurken tüketici kredilerde %0,1’lik artış kaydedildi.