Mart Ayı TCMB Beklenti Anketi:''Katılımcılar, Virüs Salgınının Etkilerini Beklentilerine Yansıttılar''


Mart ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının virüs salgınının etkilerini, beklentilerine yansıttıkları görülüyor. Küresel büyümenin salgın nedeniyle baskı altında kalmasının da etkisiyle Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme beklentileri anket katılımcılarınca sınırlı aşağı yönlü revize edildi. Arz ve talep endişeleriyle sert gerileyen petrol fiyatları sonrası enflasyon ve cari denge beklentileri de iyileştirilmiş durumda.

1.png

  • Anket katılımcıları, TL dahil gelişen ülke para birimlerinde son dönemde yaşanan satış baskısını kur tahminlerine de yansıtmışlar. USD/TL kurunun yıl sonunda 6,45'den 6,51 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
  • Petrol fiyatlarındaki düşüş enerji ithalatçısı olan ülkemize hem cari denge hem de enflasyon tarafında olumlu yansıyabilecek bir unsur. Bu da beklentilere yansımış durumda. Yıl sonu enflasyon beklentisi, Mart 2018'den bu yana ilk kez tek haneye çekilmiş.
  • Cari dengenin ise şubat ayı beklentilerine göre yıl sonunda 1,8 milyar dolar iyileşmesi bekleniyor. ​
  • Anket katılımcıları, 19 Mart'taki PPK toplantısından ortalamada 42 baz puan faiz indirimi bekliyor. Forekste beklentiler 50 baz puan indirim yönünde.
     
  • 12 ay sonrasında politika faizinin tek haneli seyredeceğine dair öngörülerini de iyileştirerek koruyorlar.

  • Bu yıl sonu büyüme beklentisi anket katılımcılarınca %3,5 seviyesinden %3,33 seviyesine çekilmiş durumda. YEP'te bu yıl için %5 büyüme tahmini paylaşılmakta.  

2.png 


Enflasyon Beklentisi:

Beklenti anketine göre bu yıl sonunda enflasyonun %9,98 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki ayki yıl sonu enflasyon beklentisine göre 8 baz puanlık iyileşme var. Hem şubat ayı enflasyonunun beklentilerden iyi  gerçekleşmesi hem de petrol fiyatlarının düşüş eğiliminde olması enflasyonun aşağı yönlü revize edilmesine imkan sağlamış. Kurdaki sınırlı yükseliş ise bu eğilimi kısmi sınırlamış görünüyor. Petrol fiyatları yıl başından bu yana %50'ye yakın değer kaybetti.

Mart ayında enflasyonun aylık bazda %0,82 artış göstermesi bekleniyor. Bu durumda yıllık enflasyon %12,37 seviyesinden %12,13 seviyesine doğru gerileyecektir. 

5.pngMerkez Bankası'nın para politikasına yön vermek için yakından izlemeyi tercih ettiği 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri  sırasıyla 10 ve 1 baz puan düşüş kaydetti ve %9,51 ve %8,51 seviyesinde gerçekleşti.

6.pngBüyüme Beklentisi:

Anket katılımcıları, öncü göstergelerden imalat PMI ve reel kesim güven endeksindeki toparlanmaya karşın salgın nedeniyle küresel ekonominin baskı altında kalmasıyla oluşan belirsizlik sonrası büyüme tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyon gerçekleştirmiş. Yurtiçinde de turizm sezonunun alınan tedbirler neticesinde nisan ayına sarkması gibi faktörleri değerlendirdiğimizde anket katılımcıları ılımlı bir şekilde büyüme tahminlerini aşağı çekmiş.

  • Bir önceki ayki beklenti anketinde bu yıl için büyüme %3,50 tahmin ediliyordu, bu ayki ankette 17 baz puanlık revize ile %3,33'e geriledi.  

  • Daha güçlü bir toparlanma öngörüsü altında 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi de %3,78 seviyesinden %3,85 çıkarılmış.

 USD/TL Kuru ve Faiz Oranları Beklentisi:

Yıl sonu kur beklentisi de 6,45 seviyesinden ılımlı bir şekilde 6,51 seviyesine çıkarıldı.

Anket katılımcıları, bu ayki PPK toplantısından 42 baz puanlık faiz indirimi beklerken, 3 ay sonrasındaki faiz seviyelerini de tek haneye %9,82'ye seviyesine çekmiş durumdalar. 12 ay sonrasında politika faizinin tek haneli seyredeceğine dair öngörülerini de iyileştirerek koruyorlar.

7.pngCari İşlemler Dengesi Beklentisi:

Cari açığın 1,8 milyar dolar iyileşerek bu yıl sonunda 12 milyar dolar gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda hem petrol fiyatlarının etkisi hem de TÜİK'in hizmet ve ticaret istatistiklerindeki güncellemelerin olumlu yansıması etkili olmuş olabilir. (2018 yılı cari dengesi de 28,2 milyar dolar açıktan 20,7 milyar dolar açığa revize oldu. 2019 yılında 1,67 milyar dolar gerçekleşen cari fazla,  revizyonlar neticesinde 8 milyar dolara yükseldi.)

  • 2021 yılına ilişkin cari açık beklentileri de 3,2 milyar dolar azalarak 16,4 milyar dolara iyileştirilmiş durumda.

8.png 

Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?​

Şubat ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 66 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.​

9.png