Mayıs Ayı Bütçe Dengesi:''Mart ve Nisan Ayında Sert Artış Kaydeden Bütçe Açığı, Mayıs Ayında Hız Kesti. ''


Türkiye Ekonomisi: Mayıs Ayı Bütçe Dengesi 

Mart ve nisan ayında sert artış kaydeden bütçe açığı, mayıs ayında hız kesti. 

Bütçe dengesi, mayıs ayında 17,3 milyar TL açık verdi, mart ve nisan ayında ortalama 43,7 milyar TL açık vermişti. Mayıs ayında 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 141,9 milyar TL'den 147 milyar TL'ye yükseldi. Bütçe açığının GSYH'ye oranı ise bir önceki aya göre daha yavaş artış sergileyerek %3,3 seviyesinde gerçekleşti. Hazine nakit dengesi mayıs ayında 9,7 milyar TL açık vermişti, bütçe dengesi de bu rakama görece yakın gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 7,6 milyar TL açık verdi.

Şekil 1. Bütçe açığı/GSYH oranındaki artış harcamalardaki yavaşlamayla hız kesti.

18.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

•Bütçe açığı/GSYH oranı, nisan ayında %2,6 seviyesinden hızlı yükseliş kaydederek %3,2'ye gelmişti. Mayıs ayında yükseliş hız kesti (Şekil 1).

•Toplam gelirler, iç talepteki zayıflık ve ötelenen vergi gelirleriyle yıllık olarak düşerken, geçen ay %43 artan harcamalar mayıs ayında %2 ile artışını keskin yavaşlattı.

•İlk iki aydaki güçlü bütçe performansına karşın salgın nedeniyle artan harcamalar ve ertelenen vergi gelirleriyle ilk 5 ayda bütçe açığı geçtiğimiz seneye göre %35,4 genişledi.

•Pandemiye karşı senkronize biçimde verilen küresel mali teşviklerin borç yükünü bu sene daha da artıracağı öngörülmekte. Yurt içinde de para ve maliye politikaları tarafından ekonomiye desteğin sürmesi beklenirken, bu olağanüstü dönemde bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olduğu görülüyor.

•Bu görüntü ışığında olası ek teşvikler ve ertelenen vergi gelirlerinin ne ölçüde geri alınacağı önem arz ederken, yılın son çeyreğine kadar bütçe dengesinin baskı altında kalması beklenebilir.

19.png

Kaynak:  Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat​

20.png