PPK toplantısı sonrası dikkatlerimiz 30 Nisan'daki TCMB Enflasyon Raporu'nda ve TCMB Başkanı'nın açıklamalarında olacak. Petrol fiyatları ve talep koşullarını dikkate alınca enflasyonun şu süreçte Merkez Bankası'na manevra alanı sağladığını görmekteyiz. Dolayısıyla Merkez Bankası büyüme görünümünü de desteklemek adına ılımlı faiz indirimlerini sürdürmeyi tercih edebilir ki metinde de indirimlerin sonuna geldiğimize dair bir ibare görmüyoruz. Merkez Bankası'nın halihazırda yıl sonu enflasyon tahmini %8,2, enflasyondaki aşağı yönlü risklere vurgusu dikkate alınınca 30 Nisan'daki toplantısında %7'li seviyelere doğru bir revize görebiliriz. Güncel enflasyon %11,86 seviyesinde bulunurken, TCMB Beklenti anketinde nisan ayında enflasyonun aylık %0,93 artış göstermesi bekleniyor, bu durumda gerçekleşirse yıllık enflasyon nisan ayında %11,02'ye doğru yavaşlayacaktır. Bir sonraki PPK toplantısı 21 Mayıs'ta gerçekleşecek.  Faiz kararlarının yanı sıra önümüzdeki vadede küresel merkez bankaları ile TCMB'nin yapabileceği swap hattı kayda değer önem teşkil etmekte.

Merkez Bankası, geçtiğimiz sene son dört toplantıda ise 1200 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Haziran 2019'da %24 olan politika faizi, %8,75 seviyesine gelmiş durumda.

3.pngKırmızı kutular, faizlerde değişiklik yapılan toplantıları göstermektedir. ​

Bir önceki karar metnine göre çok marjinal değişimler gözlenmezken, enflasyon ve büyüme görünümüne dair açıklamalar öne çıkıyor.

Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflamanın derinleştiğine vurgu yapan TCMB, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının genişleyici yönde adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti.

Ocak ve şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyetin, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı metinde yer ediyor.

Son dönemde belirgin bir iyileşme gösteren cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmekte. (Turizm ve ihracat için bu sene zorlu bir yıl olsa da enerji ithalatı ve iç talep kaynaklı ithalat zayıflığı burayı telafi edecek. TCMB Beklenti anketinde anket katılımcıları bu sene 6,1 milyar dolar bir açık bekliyor. )

Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmekte. Yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu bir kez daha değerlendirilmiş. Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamının enflasyon görünümünü olumlu etkilediği yinelenmiş.

PPK karar metninde dikkatimizi çeken noktaları paylaştıktan sonra geride bıraktığımız kısa süreçte Merkez Bankası'nın ve BDDK'nın attığı önemli birkaç adıma değinmek istiyoruz.

Merkez Bankası faiz indirimlerinin yanı sıra reel sektöre fon amaçlı politika faizinin altında fonlama imkanı ile bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi akışı sağlamaya başladı. Ayrıca reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışını desteklemekte. ( Koronavirüse dair alınan başlıca tedbirleri linkte bulabilirsiniz. )

Döviz kurundaki yükselişe karşı yetkili kurumlar bir yandan da önlemlerini sürdürüyor. Nisan ayı ortasında BDDK, bankaların yabancılarla olan swap limitlerini daha da kısarken, hafta sonu da bankaların kaynaklarını daha verimli kullanılması ve reel sektörün ihtiyacı olan finansmana daha kolay erişmesini amaçlandığı bir düzenleme paylaştı. BDDK'nın mayısta uygulamaya koyacağı aktif rasyosu kriterinin temel amacı mevduatı, 3 kanala (Kredi, Hazine Kağıtları, TCMB Swap) yönlendirmek.

Aktif rasyosu düzenlemesiyle döviz mevduatına yönelimi de azaltmak amaçlanırken bir yandan da bankaları,  TCMB ile swap yapmaya yönlendirilerek net rezervleri dolayısıyla toplam rezervleri de güçlendirmek planlanıyor. Ayrıca TCMB Başkanı'nın, küresel merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yaptıklarını söylemesi de, gerçekleşmesi halinde rezervleri destekleyebilecek bir unsur.

Bu arada rezervdeki son görünümüne bakarsak, her perşembenin rutini olan ve TCMB tarafından para ve banka istatistiklerinin detaylarında paylaşılan rezerv gelişimini, her pazartesi günü açıklanan TCMB Analitik Bilançosunun detaylarından önceden tahmin edebiliyoruz. Bununla birlikte yarın tatil olması nedeniyle cuma günü açıklanacak olan, 17 Nisan haftasında toplam rezervin 88,9 milyar USD seviyesinden 87,9 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz ki 26 Ağustos 2018'den beri görülen en düşük rakam. Net uluslararası rezervin 0,4 milyar USD azalarak 26,3 milyar USD seviyesinden 25,9 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz ki 3 Mayıs 2019'dan beri en düşük rakam.

4.pngÖncü göstergelerde son durum,

Mart ortasından itibaren öncü göstergelerde virüs kaynaklı baskının belirginleştiğini, nisan ayının son iki haftası içerisinde bulunduğumuz dönemde ise günlük görebildiğimiz bazı datalarda kuvvetli düşüşlerin yerini tersine dönüşün aldığını görüyoruz. Elektrik üretimi, sanayi üretimi için öncü bir gösterge olması açısından yakından izlenen bir veri. Son 4 yılın elektrik üretiminin günlük ortalaması 783 bin kWh olurken, nisan ayında elektrik üretimi 517 bin kWh a kadar geriledi. Son iki iş gününde (20-21 Nisan) ise bu dip seviyeye göre %28 artış görüyoruz.

Merkez Bankası Başkanı'nın da hafta sonu paylaştığı değerlendirmesinde tüketim harcamalarında dip noktanın görülmüş olabileceğine dair ifadesi de bu görüntüyle uyumlu gözüküyor. Dolayısıyla ikinci çeyrekteki zayıf seyrin ardından hayatın normale dönmesiyle birlikte yılın ikinci yarısında hızlı bir toparlanma beklemekte ve ilk çeyrekteki güçlü büyüme beklentimizle yılın tamamında pozitif bir büyüme öngörümüzü korumayı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımızın, bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedeflediklerini belirtmesi de beklentilerimizle uyumlu bir görünüm sergiliyor

Elektrik üretimi, trendine kısmen yönelmiş durumda. 

5.png 

6.png