Ocak Ayı Merkez Bankası Faiz Kararı: ''Ilımlı Bir Faiz İndirimiyle Yıla Başlandı''


Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, ölçülü bir şekilde 75 baz puan indirerek %11,25'e çekti. Beklenti 0-100 baz puan aralığında bir indirim olarak yoğunlaşıyordu, bundan dolayı beklentiler dahilindeki gerçekleşme sonrası TL'de kısmi değerlenme eğilimi öne çıkarken, BIST 100 endeksi ekonomik büyüme temasından beslenerek artışını sürdürüyor. Enflasyon görünümündeki iyileşme, TL'deki istikrarlı seyrin yanı sıra küresel koşulların da desteğiyle Merkez Bankası geçtiğimiz sene son dört toplantıda 1200 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Enflasyon görünümünde ve beklentilerinde iyileşmenin devam etmesi ise bu ayki toplantıda faiz indirimini sürdürmesine destek veriyor.

Merkez Bankası faiz kararı sonrası dikkatlerimiz yılın ilk Enflasyon Raporu'nun açıklanacağı 30 Ocak'ta olacak. Merkez Bankası Başkanı'nın 2020 yılında izleyecekleri para politikasına dair paylaşacağı ipuçları önemli olabilir. Küresel koşulların olumlu seyretmesi ise Merkez Bankası'nın sınırlı faiz indirimini devam ettirmesi açısından dayanak oluşturuyor.

  • Karar metni genel olarak bir önceki karar metniyle uyumlu gözükmekte, ancak son dönemde küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşmenin gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklediğine ek vurgu görmekteyiz.
  • Merkez Bankası, jeopolitik gelişmelerin ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkilerinin yakından izlendiğini ise karar metnine eklemiş.
  • Yurtiçindeki büyümeye dair aralık ayındaki ifadelerin sürdüğünü ve iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğinin vurgulandığını görmekteyiz. Büyümeye yönelik tonunda bir değişiklik görmüyoruz.
  • Enflasyon beklentilerinde genele yayılan düzelmenin sürdüğü vurgulanırken, çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiği, buna ÜFE ve iç talep kadar döviz kurunun da etkili olduğunun eklendiğini görmekteyiz.
  • Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğunun değerlendirildiği ifadesinin; gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu şeklinde değiştirildiğini görmekteyiz.
  • Merkez Bankası, ''parasal sıkılığın düzeyi, ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir'' cümlesini ise parasal duruş ana eğilime… olarak değiştirmiştir.

1.png      Kırmızı kutular, faizlerde değişiklik yapılan toplantıları göstermektedir. ​

Neticede gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentiler ise 2020 yılında faiz indirimlerini sürdürmesi için TCMB'ye bir gerekçe oluşturuyor. Fed'in bu sene bekleme modunda olacağını ve sınırlı bir faiz artırımı için en azından 2021 yılını bekleyeceğinin gözlenmesi, ECB'den sonra İngiltere Merkez Bankası'nın da ekonomisini desteklemek için faiz indirimine gidebileceğini daha yüksek sesle söylemesini ise gelişmekte olan ülke varlıklarını destekleyici bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca kısmi ticaret anlaşmasının, ticaret anlaşmazlıklarını çözme yolunda pozitif bir adım olarak değerlendirilmesi de gelişen ülke varlıklarını destekleyebilecek bir unsur olarak görülmekte.

Bu yılın ilk çeyreğinde enflasyonun %11-%12 seviyelerinde seyretmesini, ikinci yarıdan sonra tek haneye doğru gevşemesini beklemekteyiz. Bu arada bu yıl sonunda Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ise %8,2 düzeyinde bulunuyor.

Merkez Bankası, son zorunlu karşılık düzenlemesi ile TL kredi büyümesini teşvik etmişti, bu sene de milli gelir ve ithalatın ilişkisine de bağlı olarak zorunlu karşılık ile düzenlemelerin sürmesini bekleyebiliriz. Dolayısıyla faiz indirimlerinin yanı sıra zorunlu karşılık düzenlemeleri de bu sene para politikasında aktif bir rol alabilir.

Enflasyon beklentileri iyileşmeyi sürdürürken, TCMB Beklenti anketine göre anket katılımcıları, bugünkü de dahil olmak üzere bu yıl toplamda 210 baz puanlık bir faiz indirimi beklemekte. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, 21 ay aradan sonra tek haneye gerilerken, anket katılımcıları ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki düşüş beklentisine karşılık kur beklentilerinde TL'deki stabil seviyelerin katkısıyla belirgin bir değişime gitme ihtiyacı duymuyor. Bu durum da Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesinde elini güçlendiriyor.

2.png3.png 

TCMB'nin 2019 yılında 8'e düşürülen toplantı sayısı 2020 yılında 12'ye çıkarıldı.  TCMB toplantı sayısının artırılması ise değişen koşullara göre Merkez Bankası'nın adım atmasında yardımcı olabilecek bir unsur. Aşağıdaki tabloda önde gelen gelişmiş ülke Merkez Bankalarının 2020 yılındaki toplantı tarihlerine de yer verdik. Özellikle çeyreksel olarak baktığımızda TCMB toplantı tarihlerinin, Fed toplantıları sonrasına denk geldiğini görmekteyiz.

 4.png5.png