Uluslararası yatırımcılar, 30 Mart-6 Nisan haftasında değerleme etkisinden arındırılmış şekilde USD 56 milyon hisse senedi ve USD 326  milyon repo hariç DİBS sattı.

BIST 100 endeksi 6 Nisan’la biten haftada %0,2 lik bir azalış kaydetti. Endeks bu hafta da satıcılı bir görünüm sergiliyor. Küresel borsalarda da gözlenen kayba yurtiçi faktörlerinde eklenmesiyle haftalık değişim an itibarıyla %4,1 azalış yönünde. Kurun 4,10 seviyesinin altına sarkması ise kayıpları sınırlamış durumda.

Resim1.png Uluslararası yatırımcıların toplam DİBS portföyü yaklaşık USD 28,8 milyar ve hisse senedi USD 48,7 milyar seviyesinde bulunuyor.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 26,7 milyar seviyesinde bulunuyor.

2018 yılının başlangıcından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 803 milyonluk giriş gerçekleşmesine karşın, hisse senedi tarafında USD 477 milyonluk çıkış gözlenmekte. (Şekil 1).

   Şekil 1: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları

Resim2.png         Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat 

Tahvil piyasasında yabancı payları düşmeye devam ediyor. Yabancıların payları %18,4 ile 16 Haziran 2017’ten bu yana en düşük seviyede.

  Şekil 2: DİBS'teki Yabancı Payı

Resim3.png             Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat

Borsada yabancı yatırımcı payı Ocak ayının sonunda %66 seviyesine çıkarken; Şubat ayında dış ticarette korumacı politikalar ağırlıklı olmak üzere küresel borsalarda hakim olan satış baskısının da etkisiyle %65’lere gerilemişti. Mart ayıyla birlikte yabancı yatırımcı payı veri setimizin uzandığı Eylül 2017’ten bu yana en düşük seviyede.

    Şekil 3: Hisse senedi piyasasındaki yabancı payı

Resim4.png             Kaynak: TCMB, MKK, Bloomberg, Ziraat

      Şekil 4: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi    

Resim5.png            Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat

    Şekil 5: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi

Resim7.png                Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat