Şubat Ayı Merkez Bankası Faiz Kararı: ''Daha Ölçülü Bir Faiz İndirimi İle Politika Faizindeki Düşüş Sürüyor''


Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, ölçülü bir şekilde 50 baz puan indirerek %10,75'e çekti. Beklenti 25-50 baz puan aralığında bir indirim olacağına yoğunlaşıyordu. Böylece Merkez Bankası, bu yılın ilk iki ayında 125 baz puanlık indirime gitti. Neticede Merkez Bankası, geçtiğimiz yılki faiz indirimi döngüsünün temposunu azaltarak da olsa devam ettiriyor. Küresel anlamda güçlenen dolar endeksiyle birlikte Merkez Bankası faiz kararı sonrası USD/TL kuru, 6,08 seviyelerine doğru hareket etmiş durumda.

Merkez Bankası, geçtiğimiz sene son dört toplantıda ise 1200 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Özetle, Haziran 2019'da %24 olan politika faizi, %10,75 seviyesine gelmiş durumda. Bir sonraki PPK toplantısı 19 Mart'ta gerçekleşecek.

1.pngKırmızı kutular, faizlerde değişiklik yapılan toplantıları göstermektedir. ​

PPK karar metninde bir önceki karar metnine göre daha temkinli ifadeler görmekteyiz, bununla birlikte genel olarak metinde bir sürpriz yok. Küresel ve yerel koşullar izin verdikçe Merkez Bankası'nın kademeli ve sınırlı şekilde faiz indirimlerine devam edebileceği gözüküyor.

  • Merkez Bankası, kredi büyümesinin ve kompozisyonunun dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini vurgulamakta. Dolayısıyla özellikle ithalat ve cari dengedeki gelişmeler merkezinde diyebiliriz.
  • Koronavirüs salgını Merkez Bankası'nın da karar metnine girmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımının dalgalı olduğu vurgulanmakta. Ocak ayında risk iştahında toparlanma vurgusu vardı. Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından izleniyor.
  • Yatırımlar ve istihdama yönelik tonunun sınırlı da olsa iyileştiğini görüyoruz. Ancak ikilide zayıflığın devam ettiği vurgulanıyor.
  • Önceki karar metninde enflasyonda genele yayılan düzelme vurgusu yapmıştı. Şimdi ise bu vurgunun metinden çıkarıldığı görülüyor. Bununla birlikte çekirdek enflasyon göstergelerinin iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelerle ılımlı seyrettiği ifade ediliyor. Önceki karar metninde döviz kurunun da çekirdek enflasyondaki iyileşmeye yardımcı olduğu vurgulanmıştı. Güncel metinde bunun çıkarıldığını görüyoruz.

Enflasyon görünümü ve yıl sonu beklentilerimize baktığımızda reel getiride pozitif taraftayız. Aşağıdaki gelişen ülkelerin ortalaması olan 2,4 puana göre daha iyi bir durumdayız. Ülkelerin enflasyon beklentilerinde Bloomberg datasını kullanırken, yurtiçinde TCMB Enflasyon tahminini baz aldık. CDS tarafında baz aldığımız ülkelerin ortalamasından daha yüksek bir prim ödemekteyiz. 

2.pngBu yılın ilk çeyreğinde enflasyonun %11-%12 seviyelerinde seyretmesini, ikinci yarıdan sonra tek haneye doğru gevşemesini beklemekteyiz. Bu arada bu yıl sonunda Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ise %8,2 düzeyinde bulunuyor.

3.pngYıl başından bu yana TL varlıkların görünümüne baktığımızda

5.png6.png
7.png