Şubat Ayı TCMB Beklenti Anketi: “Büyüme, Kur ve Enflasyon Beklentileri İyileşmeye Devam Ediyor”


Şubat ayı TCMB Beklenti Anketi'nde, katılımcılar, TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağı vurgusu ile birlikte 12 ve 24 aya ilişkin enflasyon beklentilerini iyileştirmeyi sürdürüyor. Ancak ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve muhtemelen uluslararası emtia fiyatlarındaki görünümün de dikkate alınmasıyla yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yükselmeye devam ediyor. TCMB Başkanı Ağbal'ın bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almalarının mümkün olmadığını belirtmesi sonrası en erken 6 ay sonrası için faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz ki anket katılımcıları önceki aya göre de yıl genelindeki faiz indirim miktar beklentilerini azaltmışlar. Ekonomide yeni dönem vurgusuyla kasımdan bu yana TL'nin dolar karşısında yaklaşık %20 değer kazandığını görüyoruz, anket katılımcıları da bu doğrultuda TL varlıklara ilginin süreceğini düşünerek yıl sonu kur beklentilerini iyileştirmişler. Gerek yerel gerekse küresel anlamda artan koronavirüs kısıtlamalarına rağmen imalat PMI gibi öncü göstergeler ekonomik aktivitede güçlü performansının ocak ayında sürdüğünü gösteriyor, aşılanma sürecinin geleceğe yönelik umutları koruması ve carry-over diye tabir edilen bir yıl içindeki büyüme performansının bir sonraki yıla aktarımının da katkısıyla 2021 yılı büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edildiği görülüyor. Emtia fiyatlarındaki hareketlilik ve büyümedeki yukarı yönlü revizeye karşın muhtemelen turizmdeki toparlanma öngörüsüyle cari işlemler açığı beklentisinde yatay bir görünüm dikkat çekiyor. 

16.png17.png 

  • ​​​Merkez Bankası'nın gelecek haftaki PPK toplantısından anket katılımcıları herhangi bir değişiklik beklemiyor, 6 ay sonrasında ilk faiz indiriminin gelebileceğini değerlendiren katılımcılar, bunun da ortalama 80  baz puan civarında olabileceğini öngörüyor. 12 ay sonrasında ise politika faiz beklentisi %13,47'lerde bulunuyor, yani mevcut duruma göre ortalama 350 baz puanlık bir faiz indirimine işaret ediyor. 
  • Yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki aya göre 8 baz puan artırılarak %11,23'e çekilmiş, ocak ayı beklenti anketinde 31 baz puanla daha sert bir artış görmüştük. TCMB'nin 2021 yıl sonu için öngörüsü ise %9,4.

18.png

  • ​​TCMB'nin enflasyonla kararlılıkla mücadele edeceğini belirtmesi ve ekonomide reform vurgusu ile orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ardı ardına iki aydır düşüyor. ​

19.pngBugün açıklanan aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, güçlü kredi büyümesinin gecikmeli etkileriyle dördüncü çeyrekte, üçüncü çeyrekten daha güçlü bir yıllık büyüme görebileceğimizi işaret ediyor. İmalat sanayi yeni yıla da güçlü bir tempoyla başladı, Ocak 2021 ihracatında da ocak aylarının rekorunu gördük. Bu da büyüme beklentisinin %4'ün üstüne çıkmasına imkan tanırken, IMF de bu sene için Türkiye'nin %6 büyüyebileceğini değerlendiriyor. Neticede Enflasyon Raporu'nda da değinilen para politikasındaki ek sıkılaşmanın ülke risk primini, döviz kuru oynaklığını ve enflasyon beklentilerini olumlu etkileyerek uzun vadeli faizlerdeki gerilemeyi beraberinde getirmesinin aslında iktisadi faaliyeti destekleyebileceği görülüyor. 

Yıl sonu kur beklentisi 7,79 seviyesine çekilmiş, anket katılımcıları içerisinde en düşük beklentinin de 6,60 seviyesi olduğunu görüyoruz. 2020 yılını 7,44'le kapamıştık, 7,79 kapanış öngörüsüne göre ise reel değer kazancı beklendiği görülüyor.  

Bugün aralık ayı cari denge rakamlarını da takip ettik. Buna göre 2020 yılında cari açık 36,7 milyar USD gerçekleşti, 2021 yılında ise cari açığın toparlanan turizm ve ihracat gelirleriyle 24,1 milyar USD seviyesine gerilemesi bekleniyor. 

Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?​

Şubat ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 60 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.​

20.png21.png