2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Ziraat Bankası İştiraklerinde 2012 Yılı

Ziraat Müşterisi’nin her türlü finansal ihtiyacını yurt içi ve yurt dışı iştirakler aracılığı ile karşılayabilmesi hedeflenmektedir.

Ziraat Bankası’nın iştirak politikası, yurt içi ve yurt dışında müşterilerine evrensel ve çağdaş finans hizmetlerini en iyi ve en kârlı biçimde sunmak, maliyet avantajı elde etmek ve ürün çeşitliliği sağlayarak rekabet üstünlüğü sağlamaktır.

Ziraat Bankası iştirak politikasını oluştururken;

ana hedefleri olarak belirlemiştir.

2012 yılı içinde Banka’nın iştirak yapılanmasında meydana gelen başlıca gelişmeler aşağıda özetlenmiştir.

 
Yurt Dışı İştirakler

ZIRAAT BANK INTERNATIONAL A.G.

Ziraat Bank International AG, Avrupa Birliği’ndeki en büyük sermayeli Türk bankalarından biridir.
Ziraat Bankası’nın yurt dışındaki en büyük iştiraki olan Banka’nın faaliyet alanları kurumsal, ticari ve bireysel bankacılıktır.

Ziraat Bank International AG’nin kurumsal ve ticari bankacılık hizmetlerinin temelini, Türkiye, Almanya ve diğer AB ülkeleri arasındaki dış ticaretin finansmanına yönelik nakdi ve gayrinakdi kredi işlemleri ile Almanya’da faaliyet gösteren firmalar/çok uluslu firmalar oluşturmaktadır.

Ziraat Bank International AG, kurumsal, ticari ve bireysel bankacılığın yanı sıra sahip olduğu çağdaş ve hızlı teknik altyapı ile 49 yıldır, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye havalelerine aracılık etmektedir.

Bireysel bankacılık alanındaki faaliyetlerini sürekli geliştiren Ziraat Bank International AG’nin “Marifetli Hesap” adlı bireysel bankacılık ürünü, Almanya’nın bağımsız ve en saygın Tüketici Vakfı “Stiftung Warentest/Finanztest” tarafından 5 kez arka arkaya “Sürekli İyi” notu ile değerlendirilmiştir.

Ziraat Bank International AG, etkin bir dağıtım kanalı olarak kullandığı internet bankacılığı ile müşterilerine kapsamlı hizmet sunmaktadır. 2012 yılı içinde internet bankacılığı hizmetine EBICS (Electronic Banking Internet Communication Standard) protokolü dahil edilerek, ticari ve kurumsal müşterilere daha hızlı, daha güvenli ve profesyonel internet bankacılığı yapma imkanı sunulmuştur.

Alman Bankalar Birliği’nin (Bundesverband deutscher Banken e.V.) tasarruf mevduatı sigorta fonuna dahil olan Ziraat Bank International AG aynı zamanda “Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH” (Alman devletinin mevduat koruma fonu) ve Almanya’daki Yabancı Bankalar Birliği’nin (Verband der Auslandsbanken in Deutschland e.V.) de üyesidir.

Ziraat Bank International AG; Frankfurt, Hamburg, Köln, Hannover, Berlin, Duisburg, Stuttgart, Münih, Nürnberg ve Essen şehirlerinde faaliyet gösteren toplam 10 şubesi ile geniş bir müşteri kitlesine hizmet sunmaktadır.

31 Aralık 2012 itibarıyla Ziraat Bank International AG’nin ödenmiş sermayesi 108 milyon Euro, özkaynakları 158 milyon Euro, aktif toplamı 972 milyon Euro, kredileri 635 milyon Euro, mevduat toplamı 804 milyon Euro’dur.

2011 yılına oranla aktif büyüklüğünde %7 artış kaydedilen Banka’da 140 personel çalışmaktadır.

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d.

1997 yılında faaliyete geçen Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d., Bosna Hersek’in tamamı yabancı sermayeli ilk bankasıdır.
Banka, Federasyon genelinde 23 hizmet birimi, 32 ATM, 21 bin kredi kartı, 12 bin debit kart ve 745 POS cihazı ile kurumsal, ticari ve bireysel müşterilerine tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini sunmaktadır. Banka’nın 2012 yıl sonu itibarıyla 171 personeli bulunmaktadır.

Küresel finansal krizden yoğun olarak etkilenen ülkede Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d., kârlılığını istikrarlı olarak sürdürme başarısını göstermiştir. Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d.’nin 31 Aralık 2012 itibarıyla toplam aktifleri 155,2 milyon dolara, kredileri 98,3 milyon dolara, mevduatı 78 milyon dolara, özkaynakları ise 48 milyon dolara ulaşmıştır.

ZIRAAT BANK (MOSCOW) CJSC

Ziraat Bank (Moscow) CJSC 1993 yılında Moskova’da faaliyetlerine başlamıştır.
Rus ve Türk vatandaşlarının her türlü bankacılık ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Banka, müşteri odaklı hizmet anlayışı ile çalışmalarına devam etmektedir.

Ziraat Bank (Moscow) CJSC, Rusya’da faaliyet gösteren Türk sermayeli firmaların yanı sıra, Rus şirketlerine de ticari, kurumsal ve gayrinakdi kredi alanlarında hızlı, kaliteli ve çağdaş bankacılık hizmetleri sunmaktadır.

Banka’nın 2012 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 73,6 milyon dolar, kredileri 50,6 milyon dolar, özkaynakları ise 32,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aktif büyüklüğü ve kredilerde bir önceki yıla göre sırasıyla %37,8 ve %19,7 oranında artış sağlanmıştır.

KAZAKHSTAN ZIRAAT INTERNATIONAL BANK

Kazakhstan-Ziraat International Bank 1993 yılında Kazakistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olarak kurulmuştur.
Genel Merkezi Almatı’da bulunan Banka; Almatı, Astana ve Çimkent şehirlerinde bulunan 3 şubesi ile müşterilerine hizmet sunmaya devam etmektedir.

31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla Banka’nın aktif büyüklüğü 148,7 milyon dolar, özkaynak büyüklüğü 111,6 milyon dolar, dönem kârı ise 3,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2012 yılı içinde kredi portföyü 64 milyon dolara ulaşarak geçen yıla göre %131 artış gösteren Banka’nın ödenmiş sermayesi ise %48 oranında artırılmıştır. Banka’da Temmuz 2012 itibarıyla yeni bankacılık yazılımına ve internet bankacılığı uygulamasına geçilmiştir.

AZER-TÜRK BANK ASC

1995 yılında kurulan Azer-Türk Bank ASC, Ziraat Bankası ve Agrarkredit QSC (Azerbaycan Cumhuriyeti)’nin ortak girişimidir.
Banka; Merkez, Bakü, Gence, Nahçıvan şubeleri ile Genel Müdürlük bünyesindeki Müşteri Hizmetleri Departmanı’ndan oluşan 5 ayrı birimde hizmet sunmaktadır.

Azer-Türk Bank’ın 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla aktif toplamı 108,6 milyon dolar, özkaynak toplamı 17,1 milyon dolar, net kârı ise 1,5 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.

Banka, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı, faaliyetlerindeki şeffaflık gibi nitelikleriyle Azerbaycan bankacılık sistemi içerisinde güvenilir ve itibarlı bir kurum olma özelliğini sürdürmektedir. A.C. Merkez Bankası’nın talebi doğrultusunda 2013 yılında gerçekleşecek olan özkaynak artışıyla beraber Banka’nın sektördeki konumu çok daha güçlü hale gelecektir.

TURKMEN TURKISH JSC BANK

Turkmen Turkish Joint Stock Commercial Bank 1993 yılından bu yana Ziraat Bankası’nın iştiraki olarak Türkmenistan’da faaliyet göstermektedir.
Müşterilerine her türlü bankacılık hizmetini sunan Banka, kuruluşundan bu yana Türkmenistan ve Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin gelişmesinde önemli roller üstlenmiş, aynı zamanda Türkmenistan’ın dışa açılan kapılarından biri olmuştur.
Banka, 5 döviz büfesinde gerçekleştirdiği yabancı para işlemlerinde ülkedeki en aktif banka konumundadır. Ayrıca Banka’nın sahip olduğu 5 adet Western Union noktasında da oldukça yoğun WU işlemleri yapılmaktadır.

2012 yıl sonunda Banka’nın aktif toplamı 69,5 milyon dolar, özkaynakları 13,4 milyon dolar, net kârı ise 5,4 milyon dolar olmuştur.

UZBEKISTAN-TURKISH BANK (UTBANK)

UTBANK, Ziraat Bankası ve Agrobank (Özbekistan)’ın eşit paylarda katılımı ile 1993 yılında Taşkent’te kurulmuştur.
Bankacılığın tüm kollarında müşterilerine hizmet sunan UTBANK’ın 2012 yıl sonu itibarıyla aktif toplamı 64,8 milyon dolar, mevduatı 22,7 milyon dolar, özkaynakları 23 milyon dolar, net kârı ise 1,9 milyon dolar olmuştur.

Haziran 2012 tarihinde ulusal kredi derecelendirme ajansından “A” notunu alarak kurumsal gücünü kanıtlayan Banka’nın görünümü “pozitif” olarak belirlenmiştir.

Yurt İçi İştirakler

ZİRAAT SİGORTA A.Ş.

11 Mayıs 2009 tarihinde kurulan ve 2010 yılında sigortacılık faaliyetlerine başlayan Ziraat Sigorta 2012 yılını tüm hedeflerini gerçekleştirerek kapatmıştır. Yıl sonu itibarıyla 378.763.559 TL olarak kaydedilen prim tutarı geçen yıla nazaran %19 oranında artmış, aynı dönemde elementer sigorta sektörünün ortalama prim artışı %17 olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in 2012 yılı pazar payı %2,33 olmuştur. Üretim artışının gerçekleştirildiği 2012’de sektörün en yüksek oranlı özkaynak kârlılığı da devam ettirilmiştir. Sürdürülebilir büyüme ve kârlılığı kurulduğu yıldan beri gerçekleştirmeyi başaran Ziraat Sigorta sektörün örnek kurumlarından biri olmuştur.

Ziraat Sigorta’nın 2012 yılında en önemli üretim branşı tarım sigortaları olmuş ve bu branşta prim üretiminde sektör birinciliğini devam ettirmiştir. Son iki yıldır Şirket’in portföyünde %50 payı olan bu branşın mevcut ağırlığının gelecek dönemlerde de devam edeceği öngörülmektedir. 2013 yılından itibaren devreye girmesi planlanan alternatif satış kanalları sayesinde önemli bir üretim kalemi olan DASK satışlarının yanı sıra ferdi kaza ve işsizlik sigortası ürünlerinde de kayda değer bir büyüme yaşanması beklenmektedir.

Ziraat Sigorta kuruluşundan bu yana sigorta piyasasının veri talep yapısını değerlendirerek zarar üreten branşlardan ziyade kârlı sonuçların alındığı alanlarda faaliyet göstermektedir. Şirket’in müşteri yapısı ve coğrafi dağılımı, sürdürülebilir kârlılık ile büyümeye imkan veren niteliktedir. Şirket, kuruluşundan itibaren üstün olunan bu alanda penetrasyonu artıracak şekilde inovatif ürünler geliştirerek ek kapasiteler oluşturulması ve mevcut pastanın büyütülmesi yönünde çaba göstermektedir. Ayrıca kârlılık ağırlıklı bir portföy yapısı hedeflenerek sigortacılık tekniğine uygun risk kabul ve fiyatlandırma politikaları oluşturulmaktadır.

Banka sigortacılığı alanında yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde sektörün örnek alınan ve izlenen şirketi haline gelen Ziraat Sigorta, 2012 yılında da bu alanda en fazla prim üreten şirket olmaya devam etmiştir. Banka’nın sigorta potansiyelinden daha fazla yararlanmak üzere yürürlüğe sokulacak teşvik edici uygulamalarla ve diğer dağıtım kanallarının üretime katkısının artırılmasıyla Şirket’in üst sıralara doğru yükselmesi hedeflenmektedir.

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş.

Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş., 11 Mayıs 2009 tarihinde kuruluş iznini almış ve 2010 yılı başında aktif olarak hayat ve ferdi kaza sigortaları branşlarında faaliyete başlamıştır. 2011 yılı Temmuz ayından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yer alan Şirket, 2012 yılı boyunca hızlı yükselişini sürdürmüştür.

Şirket 2011 yılında, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından açıklanan yıl sonu prim üretimi sonuçlarına göre hayat sigortaları branşında 806 milyon TL prim üretimi ve %30 pazar payı ile sektör liderliğini elde etmiş, 2012 yılı boyunca bu liderliği devam ettirmiştir.

Türkiye Sigorta Birliği tarafından yayınlanan 2012 yılı Aralık ayı sonu verileri dikkate alındığında, Ziraat Hayat ve Emeklilik Hayat ve Ferdi Kaza dallarında 590,3 milyon TL prim üretimi ile %20,72 oranında pazar payı elde etmiş olup önceki yıllarda olduğu gibi 2012 yılını da sektör lideri olarak tamamlamıştır. Ziraat Hayat ve Emeklilik 2012 yılında sigortalılarına 46.824 adet talep sonucunda yaklaşık 403 milyon TL tazminat ödemiştir.

Ziraat Hayat ve Emeklilik’in, 2011 yılı sonunda emeklilik yatırım fonları dahil 900 milyon TL olan aktif büyüklüğü (emeklilik yatırım fonları hariç 848 milyon TL), 2012 yıl sonu itibarıyla Emeklilik Yatırım Fonları dahil 1.131 milyon TL seviyesine ulaşmış (emeklilik yatırım fonları hariç 962 milyon TL), geçen yıla göre yaklaşık %26 oranında artış kaydetmiştir. Ayrıca Şirket’in Aralık 2012 sonu ortalama özkaynak kârlılığı %56 olarak gerçekleşmiştir.

Ziraat Hayat ve Emeklilik, son yıllarda gerek mevzuat gerekse toplumsal farkındalık anlamında hızla gelişmekte olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Temmuz 2011 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır. Sistemde 2011 yıl sonu itibarıyla 51,7 milyon TL tutarında emeklilik yatırım fonu bulunan Şirket, 2012 yılını 169,7 milyon TL fon tutarı ile kapatmıştır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin düzenlenmesine yönelik kanun ve yönetmeliklerde değişiklikler yapılmasının yanı sıra “Devlet Katkısı” kavramını getiren yeni bir yönetmelik yayınlanarak 01.01.2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu yeni düzenlemelerle bireysel emeklilik sektöründe oluşan büyüme beklentileri, Şirket tarafından da dikkate alınmış ve 2013 yıl sonu itibarıyla emeklilik yatırım fonu tutarının 400 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşeceği öngörülmüştür.

2012 yılı içerisinde sektörel gelişmelere paralel olarak, Şirket’in satış organizasyonuna dinamik bir yapı kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bireysel Emeklilik Aracısı olarak hizmet verebilmelerine olanak sağlamak üzere Banka personelinin Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından açılan lisanslama sınavlarına hazırlanması için eğitimler düzenlenmiştir. Sınav sonucunda %95’lik başarı oranı ile 129 personel Bireysel Emeklilik Aracısı unvanını almıştır.

Bu sayede, Şirket’in mevcut satış kadrosunun yanı sıra Banka personelinin de “Ziraat Finans Grubu” çatısı altında bireysel emeklilik ürünlerinin satışında göstereceği performans, Şirket tarafından öngörülen yüksek emeklilik yatırım fonu tutarlarına ulaşılmasına dayanak olacaktır.

Ziraat Hayat ve Emeklilik, müşterilerine bireysel emeklilik planları ve hayat sigortası ürünleri ile hizmet sunmaktadır. Geniş bir müşteri kesimine hitap eden Güldüren Yarınlar Planı, faize duyarlı kesimler için tasarlanan Bereket Planı, birikimleri ile sisteme katılanlara özel avantajlar sunan Şemsiye Plan ve çeşitli meslek gruplarına yönelik özel avantajlar sağlayan, kampanya dönemlerinde kullanılan planlar Şirket’in bireysel emeklilik planlarından başlıcalarıdır.

Ziraat Hayat ve Emeklilik gruplara yönelik Grup Hayat ve Grup Ferdi Kaza Sigortası ürünleriyle birlikte yine gruplara özel, Gruba Bağlı Bireysel veya İşveren Grup Emeklilik planlarıyla da kurumsal çözümler sağlamaktadır.

Hayat sigortalarında ise vefat ve kaza sonucu maluliyet teminatları yanında kalp, kanser, felç gibi 12 adet tehlikeli hastalıklardan birine yakalanma durumunda tazminat sağlayan Hayata Dair Yıllık Hayat Sigortası; vefat teminatıyla birlikte isteğe göre seçilebilen farklı teminatlar sunan Hayat Arkadaşım Yıllık Hayat Sigortası başlıca ürünlerdir.

Ziraat Hayat ve Emeklilik, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu, farklı risklerine güvence sağlamak üzere eğitim sigortası, uzun süreli hayat sigortası, kredi kartı koruma, gelir koruma ve emeklilik gelir planı gibi yeni ve müşterilere özel ürünler üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu ürünlerin, sistem altyapısına da bağlı olarak 2013’ün ikinci yarısında hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

ZİRAAT FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

1991 yılında kurulan Ziraat Leasing, sektörünün istikrarlı, köklü ve güçlü kurumlarından biridir. Kurulduğundan bugüne kadar doğru projelere doğru finansal çözümler üretmeyi ilke edinen Şirket 2012 yılında da istikrarlı büyümesini devam ettirmiştir.

2012 yılında Ziraat Leasing’in cirosu 330 milyon TL’ye yükselmiş, bir önceki yıla oranla %15 artış kaydetmiştir.

Ziraat Leasing kuruluşundan itibaren ana hedefi; inşaat, sağlık, tekstil, gıda, demir çelik, metal işleme, basım, imalat sanayi gibi birçok sektöre fon temin ederek, mekanizasyonda teknolojik ilerlemeye katkı sağlamak olmuştur. Tarımsal ekipmanlarda finansal kiralama sisteminin kullanımını yaygınlaştırarak öncü bir rol üstlenen Ziraat Leasing, 2012 yılında da tarım sektörüne yaptığı leasing işlemleri ile sektöründe lider konumunu devam ettirmiştir.

“Ülke ekonomisine ve finansal piyasaların derinleşmesine katkı sağlamak amacıyla, doğru ve etkin çözümler üreterek, yatırımları finanse etmek” misyonuna sahip olan Ziraat Leasing, “Yatırımcıların ve çalışanların ilk tercih ettiği finansal kiralama şirketi olma” vizyonunun yanı sıra, Ziraat Bankası’nın desteği ve deneyimli uzman kadrosuyla, sektörün öncü ve önde gelen şirketlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

103 kişilik uzman kadrosu ve “müşteriye etkin hizmete odaklı” misyonu ile sermaye piyasasının aktif katılımcısı konumunda bulunan Ziraat Yatırım Menkul Değerler, 1997 yılında faaliyete geçmiştir.

Şirket; Alım Satım Aracılık, Halka Arza Aracılık, Portföy Yöneticiliği, Yatırım Danışmanlığı, Kredili Alım-Satım, Açığa Satış ve Ödünç Alma Verme, Vadeli İşlemler ve Türev Araçlar yetki belgelerine sahiptir. Ayrıca İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP)’nda Piyasa Danışmanı olarak faaliyet göstermektedir. 4 şube, 16 yatırım merkezi ve 1 irtibat bürosu ile müşterilerine hizmet sunan Ziraat Yatırım Menkul Değerler, Ziraat Bankası’nın yurt sathına yayılmış tüm şubelerinden acente olarak yararlanmaktadır.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler, alternatif dağıtım kanallarını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Şirket’in yaygın alternatif dağıtım kanalları, www.ziraatyatirim.com.tr üzerinden erişilen e-Ziraat, cep telefonları, tablet bilgisayarlar ve veri ekranları üzerinden emir iletilmesine imkan sunan “Ziraat Trader” uygulaması ile 44 44 979 Müşteri Hizmetleri Merkezi’nden oluşmaktadır.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in 2012 yıl sonu itibarıyla İMKB Pay Senetleri Piyasası’ndaki işlem hacmi 13,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde, Borsa İstanbul nezdinde ve borsa dışında gerçekleştirilen repo-ters repo işlemlerinin toplamı 51 milyar TL, Tahvil Bono Piyasası’ndaki kesin alım-satım işlem hacmi ise 5,9 milyar TL’dir. Türev işlemler piyasasının da önde gelen bir katılımcısı olan Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’ndaki 2012 yılı işlem hacmi 9,1 milyar TL seviyesindedir.

ZİRAAT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş.

Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş. 2002 yılında faaliyete geçmiştir. Şirket, sermaye piyasası araçlarından oluşan yatırım portföylerine vekil sıfatıyla yönetim hizmeti sunmaktadır.

Ziraat Portföy Yönetimi, Ziraat Bankası’na ait 9 adet, Ziraat Yatırım’a ait 4 adet menkul kıymet yatırım fonu ile Ziraat Hayat ve Emeklilik’e ait 6 adet bireysel emeklilik yatırım fonunu yönetmektedir.

Sermayesi 1,5 milyon TL olan Şirket’in yönetimi altındaki varlıkların toplamı 2012 yıl sonu itibarıyla 1,528 milyar TL, net kârı 644 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket %3,1’lik sektör payı ile 35 portföy yönetim şirketi arasında 7. sırada yer almıştır.

FİNTEK FİNANSAL TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş.

2001 yılında kurulan Fintek, Ziraat Bankası ile yurt dışı şube ve iştiraklerine, altyapı, entegrasyon, sistem yönetimi, destek-operasyon, uygulama geliştirme ve teknik danışmanlık alanlarında bilişim teknolojileri hizmetleri sunmaktadır. TS ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesinin sahibi olan Fintek, İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması” sonuçlarına göre 100 bilişim şirketi arasında yer almaktadır.

Fintek, sahip olduğu 590 kişilik yetkin ve dinamik kadrosu ile teknolojiyi ve uzmanlığını kullanarak her zaman daha iyiye ulaşmayı amaçlamaktadır. Şirket TSE EN ISO 9001:2000 şartlarına uygun olarak gerçekleştirdiği yenilikçi ve güncel teknoloji yatırım ve üretimleri ile 2012 yılında da Ziraat Bankası’na güçlü teknoloji desteği sağlamayı sürdürmüştür.

Yıl içinde Ziraat Bankası’nın “Hep Birlikte Daha İyiye” projesi kapsamında, yeni hizmet modelinin gerektirdiği altyapı değişiklikleri gerçekleştirilmiştir.

Müşteri iletişimini etkin bir şekilde yönetebilme ihtiyacından yola çıkılarak;

uygulamaları hayata geçirilmiştir. Aynı dönemde süreçlerin ve çalışanların verimliliği ile etkinliğini ölçmeye yönelik “Hedef ve Performans Yönetim Sistemi”nin kurulması için gerekli çalışmalar yürütülmüştür.

Endüstrileşmiş bankacılığın temel unsurlarından biri olan merkezileşme anlayışına uygun olarak 2012 yılında kurulan, Operasyon Merkezi modelini destekleyen güncel teknolojilerin Operasyon Merkezi’ne uyumu çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca kredi riskinin etkin yönetilmesi için veri bankası ve kredi kültürünün birleşiminden hareketle, kredi karar ve karar destek modellerinin oluşturulması sağlanarak “Firma Değerlendirme Sistemi” kurulmuş ve bireysel kredilerde merkezi tahsis yapısına geçilmiştir.

Bunun yanı sıra, hızlı ve etkili karar verilmesini sağlamak üzere, ihtiyaç duyulan verileri erişilebilir kılarak, iş performansını optimize etmeye yardımcı olacak ve kararların sonuçlarının ölçülebilmesi için Banka’nın tüm faaliyet alanlarıyla ilgili tam ve doğru bilgilere ulaşımı sağlayacak iş zekâsı çözümlerine yoğunlaşılmıştır.

Yenilikçi ürün ve hizmet sunumu hedefi ile geliştirilen Bankkart Ürün Yolculuğu Projesi’nin yanı sıra, etkin ve kullanıcı dostu uygulamaların hayata geçirilmesi için alternatif dağıtım kanalları ile ilgili altyapı çalışmalarına ağırlık verilmiştir.

Ziraat Bankası ile birlikte yurt dışı şube ve iştiraklere de daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, 2012 yılında Yurt Dışı Şube/İştirakler Temel Bankacılık Yazılımı İmplementasyonu Projeleri geliştirilmiştir. Bu kapsamda, doğu coğrafyasında Kazakistan ve Türkmenistan iştirakleri ile Gürcistan-Tiflis Şubesi’nde gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Batı coğrafyasında da Almanya ve Bosna iştirakleri ile Londra ve New York şubelerini kapsayan Batı Coğrafyası Temel Bankacılık yazılımı için satın alma gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tüm Yurt Dışı Şube ve İştirakleri içeren Alt Yapı Standardizasyonu Projesi sürdürülmektedir.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler için Banka (Finart) entegrasyonunu içeren yeni GTP (Tradesoft) uygulaması implementasyonu tamamlanmıştır. Ziraat Leasing ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in, tüm uygulama ve çevresel sistemlerin bulunduğu sunucularının Fintek bünyesine taşınmasına ve buna bağlı altyapı bileşenlerini de kapsayacak bakım hizmetinin verilmesine başlanmıştır.

Fintek, 2013 yılında da hizmet sunduğu Ziraat Bankası ve iştiraklerinde operasyonel verimliliği artırarak, sektörde rekabetçi avantaj sağlanması hedefi doğrultusunda, kaliteden ödün vermeden, üstün ve hızlı teknolojik altyapı ile donanım desteği sağlamaya devam edecektir.

BİLEŞİM ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARI VE ÖDEME SİSTEMLERİ A.Ş.

Bileşim Alternatif Dağıtım Kanalları ve Ödeme Sistemleri A.Ş. Ziraat Bankası’na, alternatif dağıtım kanalları ve ödeme sistemleri alanında hizmet sunmaktadır.

Türkiye’nin en büyük ATM ağlarından birine hizmet veren Bileşim A.Ş., “İlk 500 Bilişim Şirketi - Türkiye 2011” sıralamasında, ana faaliyet alanı olan “Dış Kaynak Hizmet Geliri” kategorisinde birinci sırada yer almıştır.

Bileşim A.Ş., güçlü mali ve teknolojik altyapısı, konusunda uzman personeli ve yeniliklere hızla uyum sağlayan dinamizmi ile 2012 yılında da sektördeki öncü konumunu sürdürmüştür.