2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Ziraat Bankası Tarihinden Satırbaşları

Kuruluşundan itibaren güçlü ve sürdürülebilir bir performans kaydeden Ziraat Bankası, başlattığı geniş çaplı değişim ve dönüşüm projesiyle geleceğin daha verimli ve daha etkin bankasını inşa etme yönünde hızla ilerlemektedir.

1863
Ziraat Bankası’nın temelleri atılıyor...

1863 yılında dönemin Niş Valisi Mithat Paşa öncülüğünde, devlet eliyle ve devlet himayesinde, çiftçiye destek olmak üzere Pirot kasabasında Memleket Sandıkları kurulur. 1867’de Memleket Sandıkları Nizamnamesi yürürlüğe girer; ülkemizde ilk kez teşkilatlı kredi sistemi mevzuatı oluşturulur.

1888
Ziraat Bankası modern bir finansal kuruluş oluyor…

1883 yılında Menafi Sandıkları Memleket Sandıkları’nın yerini alır. 1888’de ise Ziraat Bankası Nizamnamesi yürürlüğe girer (28 Ağustos) ve Ziraat Bankası Umum Müdürlüğü faaliyete geçer (17 Eylül). Menafi Sandıkları’nın Banka şubelerine dönüştürülmesiyle, teşkilatlı tarımsal kredi tarihimizde yeni bir dönem açılmış olur.

1922
Ziraat Bankası milli bütünlüğe kavuşuyor…

1919’da Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan Kuvay-ı Milliye müfrezelerinin giderlerinin karşılanabilmesi için Ziraat Bankası sandıklarından para alınıp askerlere teçhizat sağlanır.

23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılmasıyla birlikte, Meclis’in kontrolü altındaki ülke topraklarında bulunan şube ve sandıkların yönetimi Ziraat Bankası Ankara Şubesi’ne verilir. 9 Eylül 1922’de İzmir teşkilatı, ardından İstanbul teşkilatı Ankara’ya bağlanır ve 23 Ekim 1922’de Banka milli bütünlüğüne tekrar kavuşur.

1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Ziraat Bankası hızlı bir gelişim ve yaygın hizmet sürecine girer. Türkiye’nin dört bir yanında en başta çiftçiler olmak üzere tüm halka hizmet sunmaya başlar. Bu süreçte Ziraat Bankası’nın misyonu tarımsal kesim ile sınırlı kalmaz. Banka, Türkiye’nin büyüme sürecinde lokomotif görevi üstlenir.

1980’ler
Ziraat Bankası dünya ölçeğinde bir kuruma dönüşüyor…

Ziraat Bankası hızlı büyümesini sürdürür. New York Temsilciliği 1983’te, Londra temsilciliği 1987’de şubeye dönüştürülür. Duisburg, Berlin, Münih, Stuttgart ve Rotterdam temsilcilikleri hizmet sunmaya başlar. Banka, Euromoney’nin 1988 yılında yayımladığı “Özkaynak Büyüklüğüne Göre İlk 500 Banka” sıralamasında 452. sırada yer alır.

Aynı dönemde Ziraat Bankası, Türkiye’nin ilk bankacılık müzesini (Ankara Genel Müdürlük Binası-Ulus) Türk halkıyla buluşturur; Bankacılık Okulu’nu kurar.

1990’lar
Ziraat Bankası uluslararası açılımını sürdürüyor…

1993 yılında Ziraat Bank Moscow, Kazkommerts Ziraat International Bank (KZI Bank), Turkmen Turkish Commercial Bank (TTC Bank) ve Uzbekistan Turkish Bank (UT Bank) faaliyete geçer.

Ziraat Bankası, Euromoney’nin 1993 yılında yayımladığı “İlk 500 Banka” sıralamasında 202. olurken net kâra göre 41., özkaynak kârlılığına göre ise dünya 1.’si olur.

Banka’nın iştirak sayısı 1999 yılında 21’e ulaşır.

2000’ler
Ziraat Bankası’nın tarihinde çok önemli bir dönem açılıyor...

2000 yılında kabul edilen 4603 sayılı kanunla Ziraat Bankası anonim şirkete dönüşür. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları kapsamında, Ziraat Bankası 2001 yılından başlayarak büyük bir değişim sürecinin içine girer. Banka’nın organizasyon yapısı, çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerine göre tamamen değiştirilir. Emlak Bankası Ziraat Bankası ile birleştirilerek kapatılır.

Misyonunu başarı ile tamamlamasının ardından Kamu Bankaları Ortak Yönetimi uygulaması 2005 yılında sona erer.

Ziraat Bankası ile Türkiye İş Bankası arasında 2007 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde Ziraat Bankası kredi kartlarına Maximum özelliği kazandırılır.

Ziraat Bankası, Balkanlar ve Orta Doğu’daki varlığını güçlendirme amacıyla Yunanistan, Irak ve Suudi Arabistan’da şube açarak faaliyet gösterdiği ülke sayısını 2012 yılsonu itibarıyla 16’ya çıkarır.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından düzenlenen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nde Ziraat Bankası 2007-2010 yılları arasında bireysel bankacılıkta müşteri memnuniyetinde kamu bankaları arasında lider olur.

Ziraat Bankası; 2004-2010 yılları arasında Türkiye’nin en çok kâr eden bankası olur.

The Banker dergisinin 2011 yılında yayımladığı “En Büyük 1.000 Banka” sıralamasında Ziraat Bankası, “En İyi Ortalama Sermaye Kârlılığı” kategorisinde Batı Avrupa’da 2. sırada, dünyada 5. sırada yer alır.

2011 yılında yaşanan görev değişimi sonucunda, Hüseyin Aydın, Banka’nın Genel Müdürlüğüne atanır. Bu dönemde “Hep Birlikte Daha İyiye” sloganı ile, sektörün en iyi uygulamalarının dikkate alındığı, Banka’nın vizyon, misyon ve değerleri ile uyumlu bir değişim ve dönüşüm projesine başlanır.

150. hizmet yılına doğru - Ziraat Bankası değişim ve dönüşüm hedeflerine ilerliyor…

Dünya ölçeğinde bankacılık yapan, güçlü, rekabetçi, en iyi bankacılık uygulamalarına öncülük eden, lider ve piyasa değeri yüksek bir Ziraat Bankası oluşturmak için ilk adımlar atılır ve “bir bankadan daha fazlası” olma hedefi doğrultusunda önemli mesafeler kaydedilir.