2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Yönetim Kurulu Özet Raporu

2012 Yılında Ziraat Bankası

2012 yılı Ziraat Bankası için oldukça yoğun bir faaliyet dönemi olmuş, Aralık 2011’de başlatılan değişim ve dönüşüm çalışmalarına 2012 yılında hızla devam edilmiştir. Müşterilerin ihtiyaçlarına daha etkin cevap vermeyi amaçlayan yeni bir model oluşturulması çalışmaları kapsamında, yaklaşık 100 kadar proje yürütülmüş, bu kapsamda önemli değişiklikler gerçekleştirilerek bankanın altyapısı güçlendirilmiştir. Söz konusu 100 proje; tamamen banka kaynakları kullanılmak sureti ile proje termin tarihinden yaklaşık bir yıl önce tamamlanmak üzeredir.

Yürütülen değişim ve dönüşüm projesi kapsamında, müşteriyi odağına alan ve müşterilerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan “Banka Müşterisi Hizmet Modeli” Nisan 2012’den itibaren şubelerde hayata geçirilmeye başlanmıştır. 31 Aralık 2012 itibarıyla 857 şubede söz konusu hizmet modeline geçiş yapılmıştır. Nisan 2013 itibarı ile tüm şubelerde yeni hizmet modeli ile müşterilere hizmet verilmesi hedeflenmektedir. Müşteri ilişkileri yönetiminde, müşterilerin finansal ihtiyaçlarını dinlemeye, anlamaya ve bu doğrultuda onlara doğru değer önerisini sunmaya yönelik olarak şube ve müşteri segmentasyonu gerçekleştirilmiş, müşteri segmentlerine entegre bir tarım anlayışı geliştirilmiş, portföy yönetimi esasları belirlenerek şubeler bu çerçevede hizmet vermeye başlamış, ürün müşterisi yaklaşımından Ziraat müşterisi yaklaşımına geçişte önemli bir mesafe alınmıştır.

Risk politikaları ve süreçlerinin etkinleştirilmesi ile risk iştahının kurumsallaştırılması kapsamında “Bireysel Krediler Değerlendirme Modülü”, “KOBİ Değerlendirme Modülü” ve “Firma Değerlendirme Modülü” gibi önemli karar destek sistemleri hayata geçirilmiştir. Bireysel Krediler Merkezi Tahsis ile birlikte şubelere yapılan bireysel kredi başvurularının Genel Müdürlük tarafından değerlendirilmesine başlanmıştır. Operasyonel işlemlerde verimliliği sağlamak, şubeler üzerindeki operasyonel iş yükünü azaltmak amaçlarıyla Operasyon Merkezi oluşturulmuş ve operasyonel işlemler aşamalı olarak merkeze alınmaya başlamıştır. Yeni iş modelimizin prensipleri arasında yer alan etkin bilgi teknolojileri ve verimli operasyonel alt yapının sağlanması, objektif ve şeffaf insan kaynakları yönetimi, etkin iletişim konularında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Banka, iş modelini değiştirirken, finansal yapının dönüştürülmesi ve güçlendirilmesi çalışmaları da devam etmiştir. Ziraat Bankası ana finansal yönetim stratejisini; bilanço büyüklüğü ile uyumlu bir özkaynağa sahip olmak, kredilerin göreceli payını artırmak, etkin ve çeşitlendirilmiş bir kaynak yapısına ulaşmak olarak belirlemiştir. Geçmiş yıl kârının Banka bünyesinde bırakılması sonucunda, 2011 yılsonunda %8,2 olan özkaynakların toplam pasif içindeki payı bu dönem %10,5’e yükselmiştir.

Bankanın toplam aktifleri 2012 yılsonunda 163 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Özkaynağın önemli bir bileşeni olan kârlılığın, sürdürülebilir olmasını amaçlayan Bankanın bu dönem sonunda net kârı 2.650 milyon TL olmuştur. Kâr rakamında 2011 yılsonu ile karşılaştırıldığında %26’lık artış yaşandığı görülmektedir. Kârda görülen artışa paralel olarak, Bankanın önemli gündem maddelerinden olan kârlılık ve verimlilik oranlarında da belirgin bir yükseliş trendi yakalanmıştır. 2011 yılsonunda %16,1 olan özkaynak kârlılığı 2012 yılsonunda %17,6’ya yükselmiştir. Aynı şekilde aktif kârlılığında da artış gerçekleşmiş, 2011 yılsonunda %1,3 olan aktif kârlılığı, 2012 yılsonunda %1,7 olmuştur.

Bankanın reel sektöre kredi vererek büyüme hedefi kapsamında, menkul değerlerin bilanço içerisindeki payının sektör normlarına çekilerek aktifte menkul kıymetlerden krediye dönüşecek bir yapı kurulması hedeflenmektedir. Nitekim, 2012 yılsonunda Bankanın kredileri 71,4 milyar TL, kredilerin toplam aktifteki payı %44 olarak gerçekleşmiş, menkul değerler portföyünün 2011 yılında %44 olan aktif payı %40’a gerilemiştir.

Etkin ve çeşitlendirilmiş bir kaynak yapısına ulaşmak, tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefi doğrultusunda toplam mevduat 119 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Mevduatın pasifteki payı %73, fonlar dahil mevduat dışı kaynakların payı ise %12,6 olmuştur. 2012 yılında kaynak çeşitliliği ve kalitesinin artırılması ve ortalama fonlama vadesinin uzatılmasının desteklenmesi çerçevesinde; TL cinsi Banka Bonosu/Tahvili ihraçlarına Şubat 2012’de başlanarak, 5 ihraç ile 4 milyar TL’lik halka arz gerçekleştirilmiştir. Aralık 2012 itibarıyla BDDK’dan toplam 7 milyar TL’lik ihraç için izin alınmıştır. 2013 yılında ve sonrasında da Euro tahvil ihracı ve sendikasyon kredisi gibi mevduat dışı finansman kaynakları ile kaynak yapısı çeşitlendirilecektir.

Bankanın ana hedefi; herkes için Bankacılık yapan, toplumun tüm kesimlerinin çalışmaktan memnun olduğu, sadece iyi günde değil, kötü günde de müşterilerinin yanında olan ve dünya ölçeğinde bankacılık yapan lider bir banka olmaktır. Ziraat Bankası 150. hizmet yılına girerken, hedeflerini gerçekleştirmek için kesintisiz çalışacak, bugüne kadar sahip olduğu değer ve ilkeleri, sürdürülebilir bir yapı içerisinde geleceğe taşıyarak, müşterileri için bir bankadan daha fazlası olmaya devam edecektir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZİRAAT BANKASI A.Ş.

Hüseyin AYDIN
Genel Müdür

Muharrem KARSLI
Yönetim Kurulu Başkanı