2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Yönetim Kurulu Başkanı'nın Mesajı

Muharrem Karslı
Yönetim Kurulu Başkanı

Ziraat Bankası, 150. yaşını kutlayacağı 2013 yılına dinamik, genç ve yenilikçi bir banka olarak girmiştir.

Bankamızın önümüzdeki dönem hedefi, ülke ekonomisinin itici gücü olma rolünü, sürdürülebilir büyüme ve kârlılık performansı ile taçlandırmaktır. Ziraat Bankası, bu hedefine ulaşmak adına gerekli olan her türlü içsel dinamiğe ve enerjiye sahiptir.

Değerli paydaşlarımız,

2012 yılı, küresel ekonomi açısından iyileşme işaretlerinin daha fazla görüldüğü, ancak zorlukların da sürdüğü bir yıl olmuştur.

Küresel kriz sonrası iyileşme süreci devam etmekle beraber hız kesmiştir. Gelişmiş ekonomilerin büyüme oranları işsizliği düzeltecek ve ekonomileri yeniden büyüme patikasına sevk edecek güç ve dinamizmi sağlamaktan uzak seviyelerde seyretmiştir. Büyüme oranları, önceki sene güçlü bir performans gösteren gelişmekte olan ekonomilerde de gerilemiştir.

Bu tabloya yol açan unsurlar kriz sonrası süreçte gelişen dinamiklerdir. Gelişmiş ekonomilerde mali konsolidasyon ve zayıf bankacılık sistemi büyümeyi frenlemektedir. Mali konsolidasyon süreci çoğu ülkede plan dahilinde devam etmekle beraber, olumlu sonuçlarının ekonomiye yansıması zaman alacaktır.

Küresel finansal sistem hâlâ verimli işlememektedir. Çoğu ülkede bankalar zayıftır. Müşterilere yansıyan ağır borçlanma koşulları ve düşük büyüme oranları, bankaların konumlarını iyileştirme çabalarını engellemektedir.

Euro Bölgesi, üye ülkelerinden herhangi birinde yaşanabilecek şoklardan güçlü bir şekilde etkilenmektedir. Diğer taraftan Bölge’de faaliyet gösteren görece zayıf bankalar, şok dalgalarının büyümesine yol açmaktadır. Bütün bunlara ek olarak şokun yaşandığı ülkede kamu maliyesinin de zaaflar arz etmesi durumunda, problem daha da büyümekte ve diğer ülkelere bulaşmaktadır. Bölgede, şokların etkilerini ve dolayısıyla ekonomik dalgalanmaların boyunu azaltacak yeni bir finansal mimariye ihtiyaç vardır.

Gelişmiş ekonomilerdeki güçsüz büyüme ve belirsizlik, gelişmekte olan piyasa ve ekonomileri ticari ve finansal kanallardan etkilemektedir. Diğer taraftan, risk durumuna göre değişkenlik gösteren ve politika değişikliklerine kısa sürede cevap veren sermaye akımları, gelişmekte olan ülkelerin performansını etkileyen diğer bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.

Bankamız, güçlü finansal yapısı ve müşterilerinden aldığı güvenle, hedeflerine uygun olarak hem mali hem de operasyonel açıdan yenilikleri ve değişimi bir arada yaşamaktadır.

Türkiye ekonomisi 2012 yılında sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme hedefi ile yumuşak iniş için uygun zeminin oluşturulmasına odaklanmıştır.
2012 yılında ekonomideki dengelenme süreci belirginleşmiştir. Enflasyonda yeniden düşüş sürecine girilmiş, cari işlemler dengesinde yıl boyunca iyileşme gözlenmiştir. 2011 yılında %8,5 olan büyüme, 2012 yılının ilk 3 çeyreğinde %2,6 olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi talebin büyümeye katkısı düşerken, net dış talebin katkısı pozitife dönmüştür. Bu sürecin sonunda büyüme kompozisyonu 2011’e oranla daha sağlıklı bir görünüme kavuşmuştur.

Euro Bölgesi’nde devam eden problemlere bağlı olarak, bölgeden Türkiye’nin ihraç mallarına olan talepte düşüş gözlenmiş ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın payı azalmıştır. Diğer taraftan Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yapılan net ihracat ise yıllık büyümeye yüksek oranlı katkıda bulunmuştur.

Enflasyon 2012 yılında gerilemiştir. 2011’de, TL’deki değer kaybı, vergi ayarlamaları ve gıda fiyatlarında yaşanan yükselişe bağlı olarak %10,45 olarak gerçekleşen TÜFE, 2012’de uygulanan politikalar ve önceki dönem baz etkisinin ortadan kalkmasıyla %6,16 olmuştur.

2012 yılı, küresel ekonomi açısından iyileşme işaretlerinin daha fazla görüldüğü, ancak zorlukların da sürdüğü bir yıl olmuştur.

Türkiye ekonomisinin kronik sorunlarından biri olan cari açıkla ilgili olarak 2012 yılı içinde alınan önlemler olumlu sonuç vermiş ve cari açık bir önceki yıla göre azalarak 49 milyar dolara gerilemiştir. Buna bağlı olarak cari açığın GSYH’ye oranın yılsonu itibarıyla %6,5’lar seviyesine inmesi beklenmektedir.

2012 yılında makroekonomik göstergelere ilişkin gerçekleşmelerin beklenenden olumlu çıkması sonucunda Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu, yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmiştir.

Kredi notunda sağlanan bu gelişmenin 2013 ve sonrasında diğer derecelendirme kuruluşlarını da aynı yönde harekete geçireceği ve Türkiye’nin yatırım iklimini son derece olumlu etkileyeceği düşünülmektedir.

Türkiye ekonomisinde 2013 yılının büyüme, enflasyon ve cari açık gelişmeleri açısından daha olumlu geçeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda para politikası destekli, ihracatın yanı sıra ölçülü olmak kaydıyla ve enflasyon trendi izlenerek iç talep odaklı, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeye geçiş için tüm ekonomi otoritelerinin çaba sarf edeceği bir yıl olması beklenmektedir.

2012 yılında ekonomideki dengelenme süreci belirginleşmiştir.

Ülkemizde bankacılığın öncüsü olan Ziraat Bankası, 2012 yılında gelişmesini sürdürmüş, etkin ve verimli bilanço yönetimine odaklanmış ve geleceğe dair hazırlıklarını hayata geçirmiştir.
Bankamız, güçlü finansal yapısı ve müşterilerinden aldığı güvenle, hedeflerine uygun olarak hem mali hem de operasyonel açıdan yenilikleri ve değişimi bir arada yaşamaktadır. Hedefimiz, öncelikli olarak Bankamızın istikrarlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesini sağlamaktır. Bununla birlikte, Türkiye’nin makroekonomik hedeflerini çok daha güçlü bir biçimde desteklememizi sağlayacak bir bünyeyi geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.

Paylaşmak isterim ki, 2012 yılında “Hep Birlikte, Daha İyiye” ilkesi etrafında şekillendirdiğimiz değişim yönetimi programımız kapsamında, son derece önemli ilerlemeler sağlamış durumdayız. Müşterilerimizin talep ettiği hizmetlerin en yalın biçimde, doğru zamanda ve doğru değer önerisi ile karşılanmasını öngören projemiz, Ziraat Müşterisi kavramını pekiştirmekte ve müşteri sadakatini artırmaktadır.

Ziraat Bankası müşterisinin yanında olmaya ve paydaşlarıyla büyümeye devam edecektir.

150. yılımızı kutlayacağımız 2013’te açmayı planladığımız 150 yeni şube, Ziraat Bankası’nın, köklü ve sağlam temellerinde yükselen ancak bir o kadar da genç ve dinamik bir hizmet sağlayıcı olarak, müşterisinin yanında olmaya ve paydaşlarıyla büyümeye devam edeceğinin açık bir göstergesi olacaktır.

Ziraat Bankası’nın başarısında en büyük pay çalışanlarımızındır. İnsan kaynağımız, yeni hedeflerimize ulaşmamızda da en büyük güvencemizdir. Müşterilerimizden aldığımız güven ve çalışanlarımızın katkıları sayesinde, sektörün öncüsü olma özelliğimizi gelecek yıllara da taşıyacağımızdan eminim. Bu vesileyle, bize duydukları güvenden dolayı müşterilerimize, gösterdikleri üstün performans nedeniyle çalışanlarımıza, değerli işbirlikleri için muhabirlerimiz ile tüm iş ortaklarımıza şahsım ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu adına teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Muharrem Karslı
Yönetim Kurulu Başkanı