2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Bankanın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

Finansal yapının güçlendirilmesi kapsamında hedeflerini istikrarlı büyüme, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik olarak belirleyen Ziraat Bankası 2012 yılında izlediği aktif-pasif yönetimi stratejileri ile bilanço yapısını özkaynaklarla uyumlu hale getirmiş, sermaye yeterliliği, kârlılık ve verimlilik kapsamında olumlu seyir devam etmiştir.

Bankanın toplam aktifleri 2012 yılsonunda 163 milyar TL, özkaynakları ise 17 milyar TL’ye yükselmiştir. Geçmiş yıl kârının Banka bünyesinde bırakılması sonucunda, özkaynakların 2011 yılsonunda %8,2 olan payı bu dönem %10,5’e yükselmiştir. Hedeflenen bilanço büyüklüğüne uygun bir özkaynak yapısına ulaşana kadar, kârın banka bünyesinde bırakılması Bankanın temel stratejisi olarak belirlenmiştir. Bu durum gerçekleşene kadar, Banka özkaynağına uygun büyüklükte bir bilanço yapısı ile yoluna devam edecektir.

Özkaynak yönetiminde önemli bir husus olan kârlılığın sürdürülebilir olmasını amaçlayan Banka net kârını 2012 yılında %26’lık bir artışla 2,7 milyar TL’ye yükseltmiştir. Kârlılık rasyolarında da belirgin bir artış görülmüş 2011 yılsonunda %16,1 ve %1,3 olan özkaynak ve aktif kârlılıkları 2012 yılsonunda sırasıyla %17,6 ve %1,7 olarak gerçekleşmiştir. Bankanın sermaye yeterlilik oranı sektör ortalamasının üzerinde 18,96 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Banka bilançoda menkul kıymetlerden kredilere dönüşüm stratejisi çerçevesinde kredilendirme faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Faaliyetleri sonucunda 2012 yılsonunda kredilerin toplamı 71,4 milyar TL olmuş, aktifteki payı %44 olarak gerçekleşmiştir. Menkul değerler portföyünün 2011 yılında %44 olan aktif payı %40’a gerilemiştir. Menkul değerlerin bilanço içerisindeki payının sektör normlarına çekilmesi çalışmaları önümüzdeki yıllarda sürdürülecektir. Bankanın 2012 yılında takipteki krediler oranı %2,8’e yükselmiştir. Bankanın takipteki alacakları ile ilgili aktif varlıklarında herhangi bir satış yapmaksızın takip rasyosunu sektör ortalamasında tutması, iyi bir aktif kalitesine sahip olduğunun göstergesidir.

Kaynak çeşitliliği ve derinliğini sağlama odaklı yönetim anlayışı ve tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefi doğrultusunda, Bankanın toplam mevduatı 119 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ziraat Bankası toplam mevduattaki sektör liderliğini 2012 yılında da devam ettirmiştir. Mevduatın pasifteki payı %73, fonlar dahil mevduat dışı kaynakların payı ise %12,6 olmuştur. 2012 yılında kaynak çeşitliliği ve kalitesinin artırılması ve ortalama fonlama vadesinin uzatılmasının desteklenmesi çerçevesinde; TL cinsi Banka Bonosu/Tahvili  ihraçlarına Şubat 2012’de başlanarak, 5 ihraç ile 4 milyar TL’lik halka arz gerçekleştirilmiştir. Aralık 2012 itibarıyla BDDK’dan toplam 7 milyar TL’lik ihraç için izin alınmıştır. 2013 yılında ve sonrasında da Euro tahvil ihracı ve sendikasyon kredisi gibi mevduat dışı finansman kaynakları ile kaynak yapısı çeşitlendirilecektir.

Bankanın 2012 yılında da en önemli gelir kalemini 14,8 Milyar TL ile faiz gelirleri oluşturmaktadır. Yıl içinde gerçekleştirilen kredi faaliyetleri sonucunda kredilerden alınan faizlerin toplam faiz gelirleri içindeki payı %54’ten %59’a çıkmıştır. Net faiz marjında iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmiş, net faiz gelirinde 2012 yılında %32 artış gerçekleşmiştir. Bankanın faiz dışı gelirlerin artırılmasına yönelik çalışmaların sonucunda, net ücret ve komisyon gelirlerinde ise 2012 yılında %20’lik bir artış gerçekleşmiştir.