2012 Faaliyet Raporu
Ana Sayfa Sunuş Yönetim ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları Finansal Bilgiler ve Risk Yönetimi English

Genel Müdür'ün Mesajı


Hüseyin Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Değerli Paydaşlarımız,

2012 yılı, ülkemizin önemli bir varlığı olarak 149 yıldır faaliyetlerini sürdüren Ziraat Bankası için sürdürülmekte olan değişim ve dönüşüm projesinde önemli mesafelerin kat edildiği bir yıl olmuştur.

150. yaşını kutlayan genç bir banka olarak; güçlü, rekabetçi, sektöründe lider ve küresel ölçekte faaliyet gösteren bir hizmet sağlayıcı kimliğiyle ülkemize daha fazla katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.

Son yıllarda yaşanan küresel kriz ve dalgalanmalar bankacılık sektörünün, ekonomilerin çok önemli unsuru olduğunu ve özkaynakları güçlü bankaların, ülkelerin krizden daha az etkilenmelerine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Temel aktif – pasif yönetim ilkesi çerçevesinde; Ziraat Bankası, özkaynaklarının güçlü olmasına ve sürdürülebilir kârlılık ile verimliliğe odaklanmış bulunmaktadır. Bu çerçevede özkaynaklarla uyumlu bilanço stratejisi uyarınca 2012 yılında bilançoda büyüme kaydedilmezken kârlılık ve verimlilik rasyolarında iyileşmeler sağlanmıştır.

2012 yılında net kârın da katkısı ile özkaynaklarımızda %30 artış sağlanmıştır. Özkaynakların bilanço içindeki payının %8 seviyesinden %10’un üzerine çıkmasına karşın özkaynakların güçlendirilmesi sürecinin devam ettirilmesi gerekmektedir.

Kaynak yapısını çeşitlendirmek ve daha etkin hale getirmek amacıyla uluslararası kuruluş ve bankalardan sağlanan kredilere ve yurt içinde bono / tahvil ihraçlarına ağırlık verilmiştir. Kaynak çeşitliliği sağlanırken kısa vadeli para piyasaları işlemleri azaltılıp çekirdek mevduata odaklanılarak kaynak yapısı daha etkin hale getirilmiştir.

2013 yılında ilk sendikasyon kredisini ve eurobond ihracını gerçekleştirmek planlarımız arasında yer almaktadır.

Kamuyu finanse eden bir yapıdan reel sektöre daha fazla katkıda bulunan “müşteri ağırlıklı” bir yapıya geçmek hedefiyle menkul değerler portföyümüz küçültülmüş, krediler yatay bir seyir izlemiştir. Menkul değerlerin bilanço payı %44’ten %40’a gerilerken kredilerin payı %44 seviyesinde kalmıştır.

Ziraat Bankası, özkaynaklarının güçlü olmasına, verimliliğe ve sürdürülebilir kârlılığa odaklanmıştır.

Tarımın gelecekte enerji kadar önemli bir iş kolu olacağı öngörüsüyle verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak amacıyla tarım sektörünün en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz.
Değişim ve dönüşüm projemiz iki ana alanda yürütülmekte olup finansal yapılandırmanın dışında iş modelinin yapılandırılması alanında alt yapısal dönüşüm tamamlanmış, kurumsal ve küresel alandaki değişim – dönüşüm projelerine başlanmıştır. Pazar ve müşteri odaklı bir yapılanmaya geçilirken doğru değer önerisi için müşteri segmentasyonu ve müşteriye daha etkin hizmet sunabilmek adına şube segmentasyonu tamamlanmıştır. Yapmış olduğumuz makro müşteri segmentasyonu ile tarım sektörünü daha etkin yönetiyor olacağız.

Bankamız özkaynaklarla uyumlu bilanço stratejisi uyarınca, 2012 yılında bilanço büyümesi yerine kârlılık ve verimlilik rasyolarında iyileşmeler sağlamıştır.

Şubelerimiz, bölge yöneticiliklerimiz ve genel müdürlük birimlerimiz kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde dinamik bir yapıda yeniden organize edilmiştir. Önemli bir müşteri tabanına sahip olan Ziraat Bankası’nda şube dışı kanalların geliştirilmesi projeleri de müşteri ilişki yönetimi çerçevesinde sürdürülmektedir.

Şubelerin müşteri odaklı, yüksek hizmet kalitesi ve seviyesiyle çalışmasını sağlamak amacıyla operasyonel yoğunluğunun azaltılması, verimlilik artışı ve ölçek ekonomisi çerçevesinde operasyon merkezi kurulmuştur. Satış ve operasyonların ayrılması ile birlikte merkezi operasyon etkinliğinin artırılması hedeflemektedir. Bankacılık işlemleri aşamalı olarak merkeze alınmaya başlanmış olup 2012 yılı son çeyreğinde günlük yaklaşık 40 bin işlem merkezden yapılmıştır. Yılsonu itibarıyla bankacılık işlemlerinin merkezileşme oranı %50’leri aşmış bulunmaktadır.

Pazar ve müşteri odaklı bir yapılanmaya geçilirken doğru değer önerisi için müşteri segmentasyonu ve müşteriye daha etkin hizmet sunabilmek adına şube segmentasyonu tamamlanmıştır.

Risk iştahının kurumsallaştırılması ve yönetilmesi çerçevesinde merkezi tahsis ve kredi değerlendirme modülleri uygulamaya alınmıştır. Gerek güçlü bir bilanço yapısına kavuşmak için yaptığımız çalışmalar gerekse kredilerle ilgili altyapısal dönüşümün tamamlanması ile 2013 yılında sektörün üzerinde bir kredi büyümesini hedeflemekteyiz.

Ziraat Bankası 404 ilçe ve beldede tek banka olarak yurt içinde 1.425 şubede ülkemize hizmetlerini sürdürmektedir.
Değişim - dönüşüm projemiz çerçevesinde şubelerimizin daha etkin ve kaliteli hizmet sunabilmesi amacıyla 1.234 şubemizde “Banka Müşterisi İş Modeli”ne geçiş yapılmış olup 2013 yılı ilk çeyreğinde tüm şubelerimizin yeni modele geçmesi tamamlanacaktır. Ayrıca 2013 yılında 150. yılımızı kutlarken İstanbul ve Anadolu’nun büyük şehirlerinde ağırlıklı olmak üzere 150 şube daha açmayı planlamaktayız.

Yurt içinin yanı sıra yurt dışındaki banka ve şubelerimizde de yeniden bir yapılanmaya giderken Balkanlar, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yer almayı planlarımız arasına aldık.

Yurt içi – yurt dışı tüm şube ve iştiraklerimizle Ziraat Müşterisine en hızlı ve kaliteli hizmeti sunmak, ülkemizin büyümesine katkımızı artırmak temel hedeflerimizi oluşturmaktadır.

“Ziraat Finans Grubu”, değişim-dönüşüm projemizin nihai çıktısı olacaktır.
Yurt içi – yurt dışı tüm şube ve iştiraklerimizle Ziraat Müşterisine en hızlı ve kaliteli hizmeti sunmak, ülkemizin büyümesine katkımızı artırmak amacıyla büyük bir değişim ve dönüşümü banka içi kaynakları kullanarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Türkiye’nin lider bankası olmanın yanı sıra küresel bir banka olmak, müşterilerimizin sadece aklına değil yüreklerine de hitap etmek ve zihinlerde ilk sırada yer almak, ülkemiz için “Bir Bankadan Daha Fazlası” olmak hedefleri çerçevesinde yürüttüğümüz değişim – dönüşüm projemizde bize destek sağlayan, bankacılık uygulamaları ile sektörde örnek alınan bir Ziraat Bankası’nın inşasında bize katkı sağlamakta olan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,


Hüseyin Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür