Nitekim dün ABD, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşması’nda (NAFTA) Kanada ve Meksika’ya çelik ve alüminyum ticaretinde ayrıcalık tanıdığını açıkladı. Geçtiğimiz gün başlayan NAFTA görüşmelerinin yedinci turu devam ediyor (Erken Ekonomi Brifingi, 2 Şubat 2018). ABD’nin NAFTA hamlesi, konunun küresel ticaret tarafını rahatlattı ve piyasadaki risk iştahı toparlandı.

Bugün TSİ 10:00’da merkez bankası, kendi enflasyon değerlendirmesini kamuoyu ile paylaşacak. Manşet verinin tahminlere göre 23 baz puan fazla gelmesi normal karşılanabilir ancak çekirdek enflasyon ve üretici fiyatlarıyla birlikte ele alındığında genel tablo beklentilerimizi karşılamadı (Erken Ekonomi Brifingi, 5 Şubat 2018). Çekirdek serideki katılığı ve enerji fiyatlarına bağlı aylık %2,7 oranında artan üretici fiyatlarını merkez bankasının nasıl değerlendirdiğini anlayacağız. Öğleden sonra TSİ 14:30’da ise merkez bankası reel efektif döviz kurunu açıklayacak. Enflasyonun yüksek seyretmesi, nominal kurdaki değer kaybının erimesiyle sonuçlanıyor.

Yurt-dışında Güney Afrika’nın büyüme verisi TSİ 12:30’da açıklanacak. Beklenti, büyüme hızının %0,8 oranından %1,3 oranına yükselmesi. Geçen hafta, Brezilya’nın beklentilerin altında kalan büyümesinin ardından Güney Afrika’yı göreceğiz. Her iki ülkede siyasi çalkantılar dahilinde durgunluktan çıkarak ekonomilerini canlandırma çabasında. Siyasetteki değişiklikle Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın etkinliğini arttırması, Güney Afrika Randı’nın yaklaşık %20 oranında değer kazanmasını sağladı. Kurdaki değer kazancı, para politikasının iktisadi faaliyeti hızlandırmak için devreye girmesine imkân tanıyor. Güney Afrika’da önümüzdeki süreçte, kamu maliyesinin seyrini ve siyasi istikrarın tesis edilip edilemeyeceğini takip edeceğiz.

ABD’de TSİ 18:00’de Ocak ayı fabrika siparişleri açıklanacak. Diğer ülkelerde ve çeşitli verilerde gözlemlediğimiz üzere, geçtiğimiz seneyi güçlü bitiren sınai verilerin hız kesmesine bağlı, bugün negatif değerle karşılaşabiliriz (Şekil 1).

Şekil 1: Dünya ekonomisinde sektörel rotasyonda imalat sanayisi hız keserken, hizmet sektörü canlılığını sürdürüyor.

 

Kaynak: Bloomberg, Ziraat

Birazdan TSİ 6:30’da Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz kararını piyasa izleyecek. RBA’den değişiklik beklenmiyor.

S&P500, dün %1,1 oranında değer kazandıktan sonra vadeli işlemlerde yatay, Dolar / TL kotasyonları ise 3,8074 seviyesinden geçiyorlar.