2017 Faaliyet Raporu
ZİRAAT BANKASI İŞTİRAKLERİNDE 2017 YILI

Ziraat Bankası’nın temel hedefi, iştiraklerinin Ziraat Finans Grubu içerisindeki toplam aktif ve kâr paylarını orta vadede artırmak ve tüm hizmetleri Ziraat Finans Grubu çatısı altında sunmaktır.

Ziraat Bankası’nın iştirakleriyle oluşturduğu sinerjik yapılanma, sürdürülebilir bir büyüme için ihtiyaç duyduğu motivasyonu kesintisiz olarak sağlamakta, hem yurt içi hem yurt dışı gelişiminin itici gücü olmaktadır.

Ziraat Bankası’nın kurumsal iştirak stratejisi, sürdürülebilir kârlılık ve büyümeye odaklıdır.
Ziraat Bankası’nın verimlilik ve kârlılık temelleri üzerine inşa ettiği iştirak politikası çerçevesinde şekillenmiş, müşterilere finansal hizmetlerin her alanında ürün ve çözümler sunan, geniş bir yurt dışı ve yurt içi iştirak portföyü bulunmaktadır.

Banka’nın Ziraat Finans Grubu çatısı altında sürdürülebilir kârlılık ve büyümeyi sağlamak hedefiyle belirlediği iştirak stratejisi kapsamında;

  • farklı sektörlerde faaliyet gösteren yurt içi iştirakler ile geniş bir coğrafyaya yayılmış yurt dışı iştirakler arasındaki sinerjiyi en üst seviyeye çıkarmak,
  • her bir iştiraki müşterileri tarafından en çok tercih edilen ve sektörün en kârlı kuruluşu konumuna getirmek

bulunmaktadır.

Banka’nın temel hedefi, iştiraklerinin Ziraat Finans Grubu içerisindeki toplam aktif ve kâr paylarını orta vadede artırmak ve tüm hizmetleri Ziraat Finans Grubu çatısı altında sunmaktır.

Ziraat Bankası, söz konusu strateji ve hedefleri doğrultusunda, kârlılığı ve verimliliği esas alarak potansiyel gördüğü tüm ülke ve sektörlerde organik ve inorganik büyüme alternatiflerini düzenli olarak değerlendirmektedir.

Bu kapsamda Banka’nın Gürcistan’daki şubeleri 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla “JSC Ziraat Bank Georgia” adı altında, iştirak banka statüsünde faaliyet göstermeye başlamıştır.

1993 yılından beri Özbekistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olarak faaliyet gösteren ve Ziraat Bankası’nın %50 oranında iştiraki olan UTBANK JSC’nin hisselerinin tamamı Banka tarafından satın alınmış, böylece UTBANK JSC %100 Ziraat Finans Grubu’nun sahipliğine geçmiştir. Banka, 2018 yılından itibaren faaliyetlerine “Ziraat Bank Uzbekistan JSC” unvanıyla devam edecektir.

Yurt Dışı İştirakler

Ziraat Bank International AG
Ziraat Bank International AG; 53 yıldır Almanya’daki şubeleri ve 2014 yılı Nisan ayı içerisinde faaliyete geçen İstanbul Temsilciliği ile kurumsal ve bireysel segment müşterilerine geniş bir yelpazede hizmet vermektedir.

Ziraat Bank International AG’nin 2017 yıl sonu itibarıyla ödenmiş sermayesi 130 milyon Avro, özkaynakları 217 milyon Avro, aktif toplamı 1.744 milyon Avro, kredileri 1.557 milyon Avro, mevduat toplamı 1.507 milyon Avro’dur.

2017 yılında bir önceki yıla göre aktif toplamı %4 büyüme kaydeden Banka’nın net kârı da %12,7 oranında artarak 17,2 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.

ZiraatBank BH d.d.
Faaliyetlerine 1997 yılında başlayan ZiraatBank BH d.d. Bosna Hersek’in tamamı yabancı sermayeli ilk bankasıdır. Ülke genelinde 30 hizmet birimi ve 54 ATM ile hizmet sunan ZiraatBank BH d.d.’nin 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 638 milyon ABD dolarına, kredileri 636 milyon ABD dolarına, mevduatı 421 milyon ABD dolarına, özkaynakları 97 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Yıl sonu kârı 1,6 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Ziraat Bank Montenegro AD
Karadağ resmi makamlarından Nisan 2015’te bankacılık faaliyet iznini alan Ziraat Bank Montenegro AD, Temmuz 2015’te hizmet vermeye başlamıştır. Banka, Başkent Podgoritsa’daki Genel Müdürlük Ofisi ve Podgoritsa Şubesi’nde faaliyetlerini sürdürmektedir. 10 milyon Avro sermayeye sahip olan Banka’nın hisselerinin tamamı Ziraat Bankası’na aittir. Banka’nın 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 63,1 milyon ABD doları, kredileri 52,7 milyon ABD doları, mevduatı 30,2 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

Ziraat Bank Azerbaycan ASC
Bankacılık lisansı 30 Aralık 2014 itibarıyla alınan Ziraat Bank Azerbaycan ASC, Temmuz 2015’te faaliyetlerine başlamıştır. Ağırlıklı olarak kurumsal bankacılık alanında hizmet sunmak amacıyla kurulan Ziraat Bank Azerbaycan ASC, Bakü’deki Genel Müdürlük Ofisi ve İçerişehir Şubesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 29,4 milyon ABD doları (50 milyon AZN) sermayeye sahip olan Banka’nın hisselerinin tamamı Ziraat Finans Grubu’na (%99,98’i Ziraat Bankası) aittir. Banka’nın 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 108,8 milyon ABD doları, kredileri 39,1 milyon ABD doları, mevduatı 70,4 milyon ABD doları, kârı ise 2,4 milyon ABD doları olmuştur.

Ziraat Bank (Moscow) JSC
Ziraat Bank (Moscow) JSC, 1993 yılında Moskova’da faaliyete geçmiştir. Kurumsal bankacılık ağırlıklı faaliyet gösteren Banka’nın 2017 yılında, bir önceki yıla göre yerel para cinsinden toplam aktifleri %14, mevduatı %2, kredileri %104, dönem kârı %26 artış göstermiştir. 2017 yılı sonu itibarıyla aktifleri 109,2 milyon ABD doları, kredileri 63,9 milyon ABD doları, kârı 3,1 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

Kazakhstan Ziraat International Bank (KZI Bank)
Kazakistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olarak 1993 yılında kurulan ve Genel Merkezi Almatı’da olan Banka; Almatı, Astana, Çimkent ve Aktau şehirlerindeki şubeleriyle müşterilerine kurumsal ve bireysel bankacılık alanında hizmet sunmaktadır. 2017 yıl sonu itibarıyla Banka’nın aktif büyüklüğü 171,9 milyon ABD doları, özkaynak büyüklüğü 77 milyon ABD doları, net kârı ise 6,5 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı içinde kredi portföyü 106,4 milyon ABD dolarına ulaşan Banka’nın müşteri mevduat büyüklüğü ise 93,2 milyon ABD doları olmuştur.

Ziraat Bank Uzbekistan JSC
Özbekistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olan UTBANK JSC, Ziraat Bankası ve Agrobank’ın (Özbekistan) eşit paylı ortaklığı ile 1993 yılında Taşkent’te, 1 no’lu bankacılık lisansı ile kurulmuştur. Banka, kurumsal ve perakende bankacılık alanlarında tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini, uluslararası kalite standartlarında müşterilerine sunmaktadır. 2017 yılının son çeyreğinde Agrobank’ın Banka’daki hisselerinin tamamı Ziraat Bankası’na devredilerek UTBANK JSC’nin %100 hissesi Ziraat adına tescillenmiştir. Banka faaliyetlerine “Ziraat Bank Uzbekistan JSC” adı ile devam etmektedir.

2017 yılında Banka’nın kredi büyüklüğü 39,2 milyon ABD doları, toplam aktifleri 52,5 milyon ABD doları, mevduatı 13,9 milyon ABD doları, net kârı ise 3,4 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

JSC Ziraat Bank Georgia
Ziraat Bankası’nın hali hazırda Gürcistan’da faaliyet gösteren Tiflis, Batum ve Marneuli şubelerinin 2 Mayıs 2017’de iştirak banka statüsüne kavuşturulması ile kurulmuştur. Ziraat Bank Gürcistan’ın 30 milyon GEL ödenmiş sermayesinin tamamı Ziraat Bankası’na aittir.

2017 yıl sonu itibarıyla Banka’nın aktif toplamı 36 milyon ABD doları, kredi portföyü 7 milyon ABD doları, mevduatı ise 24 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Turkmen Turkish JSC Bank
Türkmenistan’ın yabancı sermayeli ilk bankası olan Turkmen Turkish JSC Bank, Ziraat Bankası ve Dayhan Bank’ın eşit paylarla katılımı ile 1993 yılında kurulmuştur. Türkmenistan’ın belli başlı şehirlerinde faaliyet gösteren Banka, 2017 yılında 613,5 milyon ABD dolarlık aktif büyüklüğüne ulaşmış ve 4,2 milyon ABD doları net kâr elde etmiştir. Banka, kurumsal, girişimci ve bireysel segment müşterilerine tüm bankacılık ürün ve hizmetlerini sunmaktadır.

Yurt İçi İştirakler

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Ziraat GYO, 1 Kasım 2016 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başlamıştır. 1.300 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olan Şirket’in hisselerinin tamamı Ziraat Bankası’na aittir.

Şirket’in öncelikleri arasında, Ziraat Finans Grubunca ihtiyaç duyulan gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi yer almaktadır. Bu amaçla;

  • İstanbul’un bölgesel ve küresel bir finans merkezi olabilmesi yolunda başlatılan İstanbul Finans Merkezi’nde 27.195,50 m2 alanlı arsa üzerinde gerçekleştirilecek, toplam alanı 426.000 m2 olan 40 ve 46 katlı 2 kule inşaatının ihale süreci başlatılmıştır.
  • İzmir ili, Konak ilçesi, Kültür mahallesinde yer alan arsa niteliğinde gayrimenkulün 248/300 hissesi satın alınmış, Ziraat Bankası’nın kullanımına sunulmak üzere kiralama iyi niyet protokolü imzalanmıştır.
  • İstanbul, Yakacık Çarşı Mahallesi, Panorama Sokakta bulunan ve henüz inşaat halindeki ROTA MAVİ Sitesinde yer alan toplam 140 adet bağımsız bölümün satın alınmasına yönelik satış vaadi sözleşmesi APG firması ile akdedilmiştir.
  • Çok sayıda gayrimenkul projesinin gerçekleştirilmesine yönelik fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

Ziraat Finansal Kiralama A.Ş.
1991 yılında kurulan Ziraat Finansal Kiralama A.Ş., 2017 yılında yaklaşık 2,6 milyar TL’lik aktif büyüklüğü, 2,3 milyar TL’lik net kira alacakları ve 68 milyon TL’yi aşan net kârı ile sektörün önde gelen şirketlerinden birisi olmuştur.

Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.
Ziraat Portföy Yönetimi 2002 yılında kurulmuştur. Sermaye piyasası araçlarından oluşan yatırım portföylerine vekil sıfatıyla yönetim hizmeti sunan Şirket’in sermayesi 12,5 milyon TL’dir.

2015 yılında fon kurucusu olma yetkisini alan Ziraat Portföy Yönetimi, faiz içermeyen fonlarla beraber, 18 adet yatırım fonunun kurucusu-yöneticisi ve 13 adet emeklilik yatırım fonunun yöneticisidir

Şirket’in 2017 yılında yönetimi altındaki varlıkların büyüklüğü bir önceki yıla göre %36 oranında artarak 10 milyar TL’den 13,6 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Şirket, Özel Portföy Yönetimi’ndeki büyüklüğünü (Bireysel ve Tüzel), 3,5 milyar TL’den, 4,7 milyar TL’ye çıkartarak %34 büyüme sağlamıştır.

Özel Portföy Yönetimi alanında 2015 ve 2016 yıllarında sektör lideri olan Şirket, 2017 yılında da bu alandaki sektör payını  korumuştur.

Yatırım fonları ile emeklilik fonları da dahil edildiğinde tüm yönetilen portföylerde 2016 yıl sonu %8,2 olan pazar payını %8,6’ya çıkaran Şirket, 2017 yılını toplam büyüklük olarak 5. sırada tamamlamıştır.

Ziraat Teknoloji A.Ş.
Ziraat Teknoloji, kurulduğu 2001 yılından bu yana, Ziraat Bankası’na ve yurt içi/yurt dışı ortaklıklarına; uygulama geliştirme, sistem yönetimi, proje yönetimi ve teknoloji danışmanlığı alanlarında bilişim teknolojileri hizmetleri sunmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Teknopark) faaliyetlerini sürdüren Ziraat Teknoloji; ISO 9001, 22301 ve 27001 şartları doğrultusunda geliştirdiği yazılım ve uygulamalar ile Ziraat Finans Grubu’nun projelerinde teknoloji alanındaki yetkinliği sayesinde önemli bir rol üstlenmektedir.

Geçtiğimiz yıl Ziraat Finans Grubu’nun Veri Merkezini tamamlayan Şirket, tüm Grup için yeni bankacılık yazılımı geliştirme projesi çalışmalarını devam ettirmektedir.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
1997 yılında kurulan Ziraat Yatırım, internet şubesi, mobil uygulamalar ve Genel Müdürlük Aracılık Hizmetleri Servisi (0 850 22 22 979) ile hizmet vermektedir. Ayrıca Ziraat Bankası’nın yurt sathına yayılmış tüm şubeleri Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in acentesi konumundadır.

Şirket, 2017 yılında Borsa İstanbul Pay Senetleri Piyasası’nda 49,1 milyar TL, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda 16,2 milyar TL, Repo-Ters Repo ve Tahvil-Bono Piyasaları’nda 59,2 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirmiştir.

Ziraat Yatırım, kurumsal finansman hizmeti kapsamında ise 2017 yılı içinde nitelikli yatırımcılara yönelik 12,9 milyar TL’lik özel sektör tahvil ve bono ihracına aracılık ederek etkin konumunu sürdürmüştür.

Yıl sonu itibarıyla Şirket’in özkaynak büyüklüğü 117 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Ziraat Sigorta A.Ş.
Ziraat Sigorta, 11 Mayıs 2009 tarihinde kurulmuştur. 2010 yılında sigortacılık faaliyetlerine başlayan Şirket, banka sigortacılığı prim üretimindeki sektör liderliği çerçevesinde sürdürülebilir büyüme ve kârlılığını devam ettirerek sektörün dikkat çeken ve örnek alınan kurumlarından biri olmayı başarmıştır.

Faaliyetinin sekizinci yılını tamamlayan Ziraat Sigorta, 2017 yılında da istikrarlı gelişimini sürdürmüş ve bir önceki yıla göre yaklaşık %30 oranında üretim artışı sağlayarak yaklaşık 1,7 milyar TL prim üretimi gerçekleştirmiştir. Bu sonuçlar ile prim üretiminde sektörde hayat dışı branşlarda faaliyet gösteren şirketler içinde 7. sırada yer almaktadır. Şirket, 2017 Aralık sonu itibarıyla 1,1 milyar TL aktif ve 435 milyon TL özkaynak büyüklüğüne sahiptir. Şirket’in net kârı ise önceki yıla göre %64 oranında artarak 222 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.
2009 yılında kuruluş iznini alan Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş. 2010 yılının başında hayat ve ferdi kaza sigorta branşlarında, Temmuz 2011’de ise Bireysel Emeklilik branşında ürün sunumuna başlamıştır. Kuruluşundan bu yana hayat sigortaları ve ferdi kaza prim üretimi toplamında sektör liderliğini sürdüren Şirket, 2017 Aralık ayı sonu itibarıyla 1,4 milyar TL prim üretimi gerçekleştirmiş ve %19,2 oranında pazar payı elde etmiştir.

Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş.’nin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, bir önceki yıla göre fon büyüklüğü %63,5 oranında artarak 3,9 milyar TL’ye, katılımcı sayısı ise %13,4 oranında artış göstererek 581 bin kişiye ulaşmıştır. Bireysel Emeklilik sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Şirket, Otomatik Katılım Uygulaması’nda toplam 7 bin firma ile sözleşme imzalamış, 676 bin katılımcı sayısı ve 424 milyon TL fon büyüklüğü ile Otomatik Katılım Uygulaması’nda sektör liderliğine imza atmıştır. Şirket’in, 2017 Aralık sonu itibarıyla aktif toplamı 5,7 milyar TL, özkaynak büyüklüğü 662 milyon TL, net dönem kârı ise 448 milyon TL olarak kaydedilmiştir.

Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Ziraat Katılım 29 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla faaliyete geçmiştir. Katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda müşterilerini her koşulda dinleyen ve onlara özgü çözümler sunmayı kendisine temel felsefe edinen Ziraat Katılım; yalnızca müşterileri ve hissedarları için değil, topluma ve tüm paydaşlarına değer katacak çalışmalarda bulunmak için de faaliyet göstermektedir.

1,4 milyar TL özkaynak büyüklüğüne sahip Ziraat Katılım’ın hisselerinin %99,99’u Ziraat Bankası’na aittir.

Ziraat Katılım’ın 2017 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 14,4 milyar TL, kredileri 11,3 milyar TL, kârı ise 168 milyon TL olarak kaydedilmiştir.

Ziraat Katılım Bankası A.Ş.’nin 2017 yılı faaliyet raporuna www.ziraatkatilim.com.tr adresinden ulaşılabilir.