2017 Faaliyet Raporu
YÖNETİM KURULU ÖZET RAPORU

2017 yılında Türkiye, jeopolitik gerginlikler ve çok boyutlu terör tehdidi nedeniyle çok önemli şoklarla karşı karşıya kalmış ve zor bir dönemden geçmiştir. Ziraat Bankası, gereken sorumlulukla hareket ederek 2017 yılında da reel sektöre olan desteğini sürdürmüş, finansmana erişimi kolaylaştırarak aktif, kredi, mevduat ve özkaynak büyüklüğü ile şube ve ATM ağı gibi birçok alanda ülkemizin lider bankası olmayı sürdürmüş, herkesin bankası olmaya devam etmiştir. Büyüme ve verimliliğin sürdürülebilirliğini önemseyerek, strateji ve iş planlarını, verimliliği esas alan bir yönetim anlayışı doğrultusunda tasarlayıp uygulamıştır. Bu yolla, kıt olan fon kaynaklarının etkin dağılımına aracılık etmeyi sürdürmüştür.

Ziraat Bankası, ülkemizin en büyük finans kuruluşu olarak etkinlik ve verimliliği odağına alarak çalışmalarına devam etmektedir. Geçen yıla göre %21 artışla 434 milyar TL büyüklüğe ulaşan bilançosuyla müşterilerine ve ülkemiz ekonomisine uzun soluklu katkı sağlamayı sürdürmektedir. Sanayinin ve üretimin her alanında büyüme Ziraat Bankası kredileri ile desteklenmiştir. Sürdürülebilir büyüme prensibiyle hareket ederek, nakdi kredilerini %28 artırarak 298 milyar TL seviyesine yükseltmiştir. Özkaynaklarını güçlendirmeyi sürdürmüş, 2017 yıl sonunda özkaynakları 47 milyar TL’ye yükselmiştir.

Ziraat Bankası, son dönemde kredilerdeki artışı, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı ve konut kredileri kaynaklı olarak gerçekleştirmiştir. 2017 yılında KGF (Kredi Garanti Fonu) teminatlı krediler dâhil olmak üzere yeni ürünlerle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına daha fazla odaklanmıştır.

Ziraat Bankası’nın tarımın finansmanına olan desteği hız kesmeden devam etmiştir. Tarladan sofraya tarım değer zincirinin finansmanında; hizmet kalitesi ve ürün zenginliği, bu yönde geliştirilmiş olan operasyonel alt yapısı, bilgi birikimi ve deneyimi ile akla gelen ilk banka olma özelliğini geliştirmeye devam etmiştir.

Ziraat Bankası kaynak çeşitlendirilmesi ve mevcut kaynakların derinleştirilmesi doğrultusunda önde gelen uluslararası finans kuruluşlarından ikili anlaşmalar yolu ile kaynak teminine devam etmiştir. Uygulamakta olduğu kaynakların çeşitlendirilmesi stratejisinin yanında yurt dışından sağladığı kaynak açısından coğrafi çeşitliliğin sağlanması ve farklı ekonomik bölgelerden yatırımcı ve kredi kuruluşlarına ulaşılması da bir diğer önemli hedef olmuştur.

İstihdam sağlayan ve üretimleriyle cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan sektör ve iş kolları başta olmak üzere ekonominin finansman ihtiyacını karşılamaya devam etmiş, Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kaynakların toplamı 2 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

Ziraat Bankası 2017 yılında, Gürcistan’daki şubelerini “JSC Ziraat Bank Georgia” adı altında iştirak bankası haline getirmiş, ayrıca %50 paya sahip olduğu Özbekistan iştiraki ile ilgili stratejik bir adım atarak diğer %50 payı satın almıştır. Söz konusu iştirak, %100 Ziraat Bankası pay sahipliğinde, Ziraat Özbekistan adı ile faaliyetlerini güçlü bir şekilde devam ettirmektedir.

Ziraat Bankası, Lovemark 2017 araştırmasında en sevilen banka seçilmiştir. “Türkiye’nin Lovemark’ları 2017” araştırması sonucuna göre Ziraat Bankası, araştırmaya katılan her dört kişiden birinin aklına gelen ilk banka olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en sevilen banka markası olmuştur. Ayrıca, 16 Mayıs tarihinde MCD Gençlik Kulübü ve Dünya Gençlik Politikaları Derneği tarafından İstanbul’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Gençlik Ödülleri organizasyonunda “En İyi Banka” ödülünü üst üste ikinci kez kazanmıştır.

Ziraat Bankası, insanların hayatlarının içinde olan ve erişilebilirliği en yüksek bankadır. Ziraat Bankası büyük ölçekli kurumsal şirketlerin yanı sıra küçük işletmelerin ve bireysel müşterilerin finansman ihtiyacının karşılanması ve tasarrufların değerlendirilmesi yoluyla herkesin ve her kesimin bankası olmaya, ülkemizin moral bankası olarak devam etmektedir.

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu