2018 Faaliyet Raporu
DERECELENDİRME KURULUŞLARININ NOTLARI

Moody’s, 7 Mart 2018 tarihinde Türkiye’nin kredi derecelendirme notunu “Ba1”den “Ba2”ye indirmesinin ardından, 9 Mart 2018 tarihinde Ziraat Bankası’nın kredi derecelendirme notunu da “Ba1”den “Ba2”ye indirmiş ve tüm kategorilerdeki not görünümleri “durağan” olarak açıklanmıştır. Kuruluş, 1 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’nin kredi derecelendirme notunu olası bir not indirimi için izlemeye alınmasının ardından, 7 Haziran 2018 tarihinde Banka’nın Uzun Vadeli TL Mevduat, Uzun Vadeli TL Tahvil, Uzun Vadeli YP Tahvil, Temel Kredi Notu ve Düzeltilmiş Temel Kredi Notu’nu bir kademe indirmiş ve görünümünü olası bir indirim için izlemeye aldığını açıklamış, diğer derecelendirme notlarını teyit etmiştir. 17 Ağustos 2018 tarihinde Türkiye’nin kredi derecelendirme notunun “Ba2”den “Ba3” seviyesine indirilmesini takiben, sektördeki diğer bankalar ile birlikte Ziraat Bankası’nın kredi derecelendirme notları da 28 Ağustos 2018 tarihinde aşağı yönlü revize edilmiştir. Kuruluş, Banka’nın Uzun Vadeli TL Mevduat, Uzun Vadeli YP Mevduat, Uzun Vadeli TL Tahvil, Uzun Vadeli YP Tahvil, Temel Kredi notu ve Düzeltilmiş Kredi notunu birer kademe indirmiş, görünümü izleme statüsünden negatife çekmiştir. Ayrıca, 24 Eylül 2018 tarihinde Uzun Vadeli Yabancı Para Mevduat için ülke tavanının “B1”den “B2”ye indirilmesini takiben, 26 Eylül 2018 tarihinde Banka’nın Uzun Vadeli YP Mevduat notu da “B1”den “B2”ye indirilmiştir.

Fitch Ratings 1 Haziran 2018 tarihinde, Ziraat Bankası’nın Uzun Vadeli Yabancı Para, Destek Derecelendirme Tabanı ve Finansal Kapasite derecelendirme notlarını olası bir indirim için izlemeye aldığını açıklamış, diğer derecelendirme notları ve görünümleri teyit etmiştir. 13 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye’nin kredi derecelendirme notunu bir kademe indirmesini takiben, 20 Temmuz 2018 tarihinde sektördeki birçok banka ile birlikte Ziraat Bankası’nın Uzun Vadeli Yabancı Para İhraç notunu iki kademe, Uzun Vadeli Yerel Para İhraç ve Kısa Vadeli Yerel Para İhraç notlarını birer kademe indirmiş ve görünümlerini “Negatif” olarak güncellemiştir. Kuruluş, Destek Derecelendirme Tabanı ve Finansal Kapasite Derecelendirme Notlarını da iki kademe indirmiştir. Kuruluş, 1 Ekim 2018 tarihinde Banka’nın Uzun Vadeli Yabancı Para İhraç, Uzun Vadeli Yerel Para İhraç, Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme, Finansal Kapasite Derecelendirme Notu ve Destek Derecelendirme Tabanı notlarını birer kademe indirmiştir.

Japan Credit Rating Agency Ltd. (JCR) tarafından 14 Ağustos 2018 tarihinde Türkiye için kredi görünümlerinin “Durağan”dan “Negatif”e revize edilmesini takiben, kuruluş Ziraat Bankası’nın TL/YP Uzun ve Kısa Vadeli notlara ilişkin görünümlerini “Durağan”dan “Negatif”e çekmiş, 5 Ekim 2018 tarihinde Banka’nın kredi derecelendirme not ve görünümlerini teyit etmiştir.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu

Kategori

Kredi Notu

Tarih

Fitch Ratings

YP Uzun Vadeli

B+

Ekim 2018

Görünüm

Negatif

YP Kısa Vadeli

B

TL Uzun Vadeli

BB

Görünüm

Negatif

TL Kısa Vadeli

B

Ulusal Uzun Vadeli

AA

Görünüm

Durağan

Destek

4

Destek Derecelendirme Tabanı

B+

Finansal Kapasite Notu

b+

Moody’s

Görünüm

Negatif

Eylül 2018

Uzun Vadeli Mevduat- YP

B2

Kısa Vadeli Mevduat -YP

Not-Prime

Uzun Vadeli Mevduat- TL

B1

Kısa Vadeli Mevduat- TL

Not-Prime

Uzun Vadeli Tahvil- YP

B1

Uzun Vadeli Tahvil-TL

B1

Temel Kredi Notu

b2

Düzeltilmiş Temel Kredi Notu

b2

JCR Eurasia

Uzun Vadeli Uluslararası YP

BBB -

Ekim 2018

Görünüm

Negatif

Uzun Vadeli Uluslararası TL Notu

BBB -

Görünüm

Negatif

Uzun Vadeli Ulusal Notu

AAA (Trk)

Görünüm

Durağan

Kısa Vadeli Uluslararası YP

A - 3

Görünüm

Negatif

Kısa Vadeli Uluslararası TL Notu

A - 3

Görünüm

Negatif

Kısa Vadeli Ulusal Notu

A-1+ (Trk)

Desteklenme Notu

1

Ortaklardan Bağımsızlık Notu

A